εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προβλήματα Κτηνοτροφίας και Κτηνοτρόφων

0 comments
Προβλήματα Κτηνοτροφίας και Κτηνοτρόφων

 

 

Τους τελευταίους τα προβλήματα της κτηνοτροφίας – με κυριότερα την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και την αύξηση της τιμής της ενέργειας – έχουν αυξηθεί, έτσι οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων τα δημοσιοποιούν. Δημοσιεύουμε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις.

 

 

 

Η Συντονιστική των Κτηνοτρόφων ζητά παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ

H ΣΟΕΚ είναι η 17μελής Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ), η οποία προέκυψε μέσα από την Πανελλαδική Συνάντηση όλων των κτηνοτροφικών κλάδων που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στον Τύρναβο.

Όπως ενημερώνει η ΣΟΕΚ, λοιπόν, απέστειλε έγγραφο αίτημα-πρόσκληση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα και σε ημερομηνία που θα επιλέξει ο υπουργός, να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά της η Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων προκρίνει προς συζήτηση τα δύο πιο ακανθώδη προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κτηνοτροφία.
Συγκεκριμένα:

  • Η επόμενη ημέρα στην κτηνοτροφία, μετά τις δυσβάστακτες αυξήσεις στις ζωοτροφές
  • Η απόσυρση της τροποποιημένης ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, που «ψαλιδίζει» ενισχύσεις και Δικαιώματα των κτηνοτρόφων 

 

Στήριξη των πτηνοτροφικών μονάδων λόγω στο κόστος παραγωγής

Επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποστείλει ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, θέτοντας με έμφαση το ζήτημα του κόστους παραγωγής  λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο ίδιος στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους σημείωσε ότι με την επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ζητά στήριξη των πτηνοτροφικών μονάδων από τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του κόστους θέρμανσης.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές και δεν περιλαμβάνουν τις πτηνοτροφικές μονάδες. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στην επιστολή της προς τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ Σ. Κεδίκογλου, η Διεπαγγελματική επισημαίνει ότι περιθώρια για περαιτέρω απορρόφηση του αυξανόμενου κόστους δεν υπάρχουν, οπότε νομοτελειακά θα υπάρξει επιβάρυνση των τιμών για τους τελικούς καταναλωτές. Ζητά, δε, από την Κυβέρνηση, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, να εξετάσει με προσοχή το ζήτημα της αντίστοιχης ενίσχυσης των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, όπως η πτηνοτροφία.

Η αύξηση του κόστους της ενέργειας πλήττει συγκεκριμένα την ελληνική πτηνοτροφία σε δύο κρίσιμους τομείς:

  1. Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας: Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος επιφέρει διπλασιασμο του κοστους στις Γενικές Βιομηχανικές Δαπάνες στις εκμεταλλεύσεις (πτηνοτροφεία) και στις επιχειρήσεις (πτηνοσφαγεία) του κλάδου, συνολικά.
  2. Κόστος θέρμανσης: Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας συνδυάζεται με παράλληλη αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος εκτροφής. Καθότι πρόκειται για στεγαζόμενες μονάδες εκτροφής, οι οποίες, ως εντάσεως κεφαλαίου, εμφανίζουν σημαντικές ανάγκες σε θέρμανση κατά την περίοδο του χειμώνα, η αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων η οποία συμπαρασύρει και τα εναλλακτικά καύσιμα όπως π.χ. πέλλετ και υγραεριο, θα αυξήσει επιπλέον το κόστος εκτροφής, σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό – και δύσκολα διαχειρίσιμο για παραγωγούς και επιχειρήσεις.

 

Ανάκληση της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια ζήτησε ο ΣΕΚ

Το ζήτημα της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια έθεσε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Ο ΣΕΚ ζήτησε από τον υφυπουργό την ανάκληση ή την τροποποίηση αυτής της ΚΥΑ και όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «Συμφωνήθηκε με τον κ. Υφυπουργό η άμεση σύσταση ομάδας εργασίας, με την συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτροφικών φορέων και εκπροσώπων του ΥΠΑΑΤ, με αντικείμενο την ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναδύονται από την νέα ΚΥΑ σε βάρος των κτηνοτρόφων που παράγουν γάλα και κρέας, όπως και την απόδοση των βοσκοτόπων σε αυτούς που έχουν πραγματικά ζώα».

 

Να ενισχυθεί η ρευστότητα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του κλάδου της χοιροτροφίας, που εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική στις ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη.

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης παραθέτει στοιχεία από τα οποία προκύπτει η αυξημένη βαρύτητα που παρουσιάζει η χοιροτροφία στο οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και επισημαίνει τον κίνδυνο αφανισμού του κλάδου, δεδομένων των συνεπειών που υπάρχουν από την πανδημία, τον διεθνή ανταγωνισμό και το υψηλό κόστος παραγωγής, παράγοντες που πλήττουν τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους στο μέλλον, ο κ. Φαρμάκης, μεταξύ άλλων, ζητά:

-Να επισπευστούν οι διαδικασίες για άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν οι συνέπειες της πανδημίας

-Να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός de minimis προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων για την προμήθεια ζωοτροφών

-Να ενταχθεί ο κλάδος, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, σε εξειδικευμένα προγράμματα βιοασφάλειας των χοιροστασίων για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών, αλλά και δράσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας του ελληνικού χοιρινού κρέατος καθώς και την προβολή και προώθησή του.

– Να υπάρξει μέριμνα για ένταξη της χοιροτροφίας σε δράσεις ενεργειακής αυτονομίας των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, διαχείρισης αποβλήτων και εξοικονόμησης νερού

– Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων χοιρινού κρέατος

«Είναι γεγονός ότι η χοιροτροφία αποτελεί έναν σημαντικό τομέα της αγροτικής μας οικονομίας ο οποίος σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα έλλειψης ρευστότητας, μειωμένης παραγωγικότητας και αθέμιτου- λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων- ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα όμως, είμαστε πεπεισμένοι ότι εφόσον με τη στήριξη, τόσο του ΥΠΑΑΤ, όσο και τη δική μας, αυτά ξεπεραστούν, ο κλάδος, ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του χοίρειου κρέατος στους καταναλωτές, θα καταφέρει να ανακάμψει» τονίζει μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ανακοίνωση και Ερώτηση στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή

Οι πολλαπλές συνέπειες που επιφέρουν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτές από την Κυβέρνηση, υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ με αρμοδιότητα στους τομείς Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σ. Φάμελλος, και Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης.

Τα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζί με δεκάδες ακόμη βουλευτές κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι το ξέφρενο ράλι αυξήσεων σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες ακολουθούν τα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος που βλέπουν ξανά υπέρογκες αυξήσεις «σε συνέχεια της αύξησης 13% που είχε και πάλι επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση το 2019 και που ουσιαστικά εξαφάνισε τη μείωση ΦΠΑ από 13% σε 6% που είχε πετύχει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια!»

Τα πάντα εκτινάσσονται στα ύψη, σημειώνουν οι ερωτώντες: το κόστος των αγροεφοδίων, το κόστος παραγωγής, το κόστος λειτουργίας των θερμοκηπίων και των σταβλικών εγκαταστάσεων, ακόμη και το κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών γεωτρήσεων και κυρίως των ΤΟΕΒ, που ήδη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού πολλοί ΤΟΕΒ και μεμονωμένοι παραγωγοί έχουν ήδη  ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ.

Οι δύο βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς:

  1. Σε ποια μέτρα προτίθενται να προβούν για την αντιμετώπιση των υπέρογκων αυξήσεων στα αγροτικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν υψηλούς καταναλωτές όπως ΤΟΕΒ και που εξυπηρετούν συλλογικά εγγυώμενοι την παραγωγή και τα αγροτικά εισοδήματα στους καλλιεργητές αρδευόμενων εκτάσεων;
  2. Προτίθενται να αξιοποιήσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχίαν και ιδίως τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε. σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και φυσικό αέριο καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο αλλά και την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, όπως εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ για ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης;