εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Πακέτο «Προσαρμογή στο 55%» και οι Νέοι Αγρότες

0 comments
Το Πακέτο «Προσαρμογή στο 55%» και οι Νέοι Αγρότες

 

Το πακέτο Fit for 55 που δημοσιεύτηκε στις 14.07.2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει το σημαντικό δυναμικό της γεωργίας και της δασοκομίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της δέσμευσης άνθρακα.

 

 

Ενώ πρωτοβουλίες όπως η αναθεώρηση του Κανονισμού για τη χρήση της γης, την αλλαγή της χρήσης γης και τη δασοκομία (LULUCF) θέτουν τις βάσεις για τους νέους αγρότες, ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, απαιτείται περαιτέρω εργασία για να γίνουν αυτοί οι στόχοι εφαρμόσιμοι και σύμφωνα με την αγροτική πραγματικότητα.

Η CEJA* συμμερίζεται τη φιλοδοξία που προτάθηκε στο δίκαιο της ΕΕ για το κλίμα και το επόμενο πακέτο Fit for 55 σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι νέοι αγρότες της Ευρώπης ήταν στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα και είναι πρόθυμοι να αδράξουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται από δραστηριότητες μετριασμού. Από αυτή την άποψη, η προθυμία της Επιτροπής να εξετάσει τα κίνητρα για την απολιγνιτοποίηση και την πιστοποίηση της απομάκρυνσης από τον άνθρακα που απευθύνεται σε αγρότες και διαχειριστές δασών αποτελεί θετικό μήνυμα.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Πρόεδρος της CEJA Diana Lenzi, παραμένουν σημαντικά εμπόδια: «Ως νέοι αγρότες, έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, αλλά συχνά δεν έχουμε τους κατάλληλους ρυθμιστικούς μοχλούς και αγορές για να ξεκλειδώσουμε το πλήρες δυναμικό μας και να προσεγγίσουμε τους πράσινους στόχους. Για να επιτύχουμε τη φιλοδοξία του Πακέτου Fit for 55, πρέπει να καταστήσουμε τον τομέα μας κατάλληλο για το μέλλον, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο και ικανό να υποδεχτεί νέα επαγγέλματα ».

Ενώ η εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού στόχου για την απομάκρυνση των εκπομπών καθαρών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε 310 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2030 μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνει την απορρόφηση των πρακτικών απομάκρυνσης από τον άνθρακα, απαιτείται ένα πιο ισχυρό πλαίσιο για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Η διατήρηση της γεωργικής γης από διάφορες δραστηριότητες και την αστικοποίηση του εδάφους, η διευκόλυνση της πρόσβασης στη γη και η χρήση της γης για τους νέους αγρότες, καθώς και η παροχή τεράστιας ποικιλίας οικονομικών κινήτρων εντός και εκτός της ΚΑΠ είναι μερικά από τα πρώτα βήματα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων.

Οι νέοι αγρότες της Ευρώπης, σύμφωνα με τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα, θα παραμείνουν δύναμη έμπνευσης και δράσης για να καταστούν οι δραστηριότητες μετριασμού του κλίματος μέρος βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων στο μέλλον.

*Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA) εκπροσωπεί τα πολιτικά συμφέροντα περίπου δύο εκατομμυρίων νέων αγροτών από όλη την Ευρώπη. Οι κύριοι στόχοι του είναι να διευκολύνει την εγκατάσταση νέων αγροτών, να τους ενημερώσει και να τους εκπαιδεύσει καθώς και να λειτουργήσει ως φόρουμ επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ τους.