εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι τιμές του χοιρινού κρέατος στην Κίνα επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές

0 comments
Οι τιμές του χοιρινού κρέατος στην Κίνα επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές

 

Οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν με απροσδόκητο και ασταμάτητο ρυθμό από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με Έκθεση της Rabobank*, λόγω των εστιών αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) και επακόλουθη εκκαθάριση της αγέλης.

 

 

Ωστόσο, η Rabobank είπε ότι η πρόγνωση της τιμής των γουρουνιών της Κίνας αναμένεται να ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο.

Δεδομένης της μεγάλης σφαγής γουρουνιών και της εκκαθάρισης χοιρομητέρων τριών γραμμών, αναμένουμε μείωση της σφαγής το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο», αναφέρεται στην έκθεση. Το μέσο βάρος σφαγής γουρουνιού θα μειωθεί επίσης, καθώς δεν είναι κερδοφόρο να μεγαλώνεις υπερμεγέθη γουρούνια αυτή τη στιγμή.

Η Rabobank πρόσθεσε ότι οι πλημμύρες του Ιουλίου στο Henan, μία από τις μεγαλύτερες χοιρινές επαρχίες της Κίνας, προσθέτουν νέους κινδύνους ασθενειών για το υπόλοιπο του 2021 και στις αρχές του 2022.

Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο, με τις εισαγωγές για ολόκληρο το έτος να μειώνονται κατά 10% έως 20%. 

«Αυτό θα καταστήσει το 2021 το δεύτερο μεγαλύτερο έτος που έχει καταγραφεί για εισαγωγές, αλλά η αλλαγή στη ζήτηση εισαγωγής της Κίνας θα επηρεάσει όλους τους εξαγωγείς», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η αυξημένη ζήτηση από άλλες αγορές όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει τη χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα.

 

Άλλες αγορές χοιρινού κρέατος

Ενώ οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12% τον Μάιο, μειώθηκαν κατά 1,6% μέχρι τον Ιούλιο. Οι αποστολές στο Μεξικό, την Ιαπωνία και τον Καναδά αυξάνονται κατακόρυφα, αντικατοπτρίζοντας τις αποστολές που είχαν μειωθεί πριν από ένα χρόνο, αλλά αυξάνονται επίσης από τον Απρίλιο. Οι εξαγωγές προς την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ παραμένουν αδύναμες, αναφέρει η έκθεση.

Η ΕΕ-27 και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ισχυρή αύξηση της παραγωγής χοιρινού κρέατος φέτος, αλλά το υψηλό κόστος ζωοτροφών και η «πιθανή άμβλυνση των εισαγωγών» θα περιορίσουν την αύξηση της παραγωγής το τρίτο τρίμηνο. Με την κατάσταση ASF στη Γερμανία να κλιμακώνεται ακόμη, η Rabobank τονίζει, ότι οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος εκτός ΕΕ από τη Γερμανία κινδυνεύουν και πάλι.

Στο Μεξικό, οι τιμές του γουρουνιού σημείωσαν υψηλά ρεκόρ – 62% υψηλότερες σε ετήσια βάση – βοηθώντας τους παραγωγούς να αντισταθμίσουν το υψηλό κόστος εισροών. Η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα και να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο.

Επίσης, η Rabobank είπε ότι η ASF συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο το Βιετνάμ, κυρίως σε αγροκτήματα μικρής κλίμακας και ότι το υψηλότερο κόστος ζωοτροφών έχει ασκήσει πίεση στα περιθώρια παραγωγών. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το Βιετνάμ αύξησε «σημαντικά» τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος (αύξηση 51,5% σε ετήσια βάση).
 

*Η Rabobank είναι μια πολυεθνική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων που προσφέρει τραπεζικές και οικονομικές υπηρεσίες