εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σταθεροποιείται η κατάσταση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη

0 comments
Σταθεροποιείται η κατάσταση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη

 

Από τότε που η Ευρώπη εισήλθε στο καλοκαίρι, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της υψηλής παθογένειας γρίπης των πτηνών (HPAI) τόσο στα πουλερικά όσο και στα άγρια ​​πτηνά συνεχίζει να παρουσιάζει σαφή τάση μείωσης, παρά τα αυξημένα κρούσματα στις αρχές Ιουλίου.

 

 

Οι συνολικές εστίες και στις δύο κατηγορίες πτηνών είναι υπερδιπλάσιες από το σύνολο για όλη την περίοδο γρίπης των πτηνών 2019-2020. Τα τελευταία στοιχεία από το Σύστημα Πληροφοριών για την Ασθένεια των Ζώων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι ο αριθμός των εστιών της HPAI στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος ανέρχεται σε 1.174. Αυτό είναι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της 24ης Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής φέτος, 19 χώρες έχουν αναφέρει ένα ή περισσότερα κρούσματα μέσω αυτού του συστήματος. Μόνο τρεις – η Δανία, η Γαλλία και το Κοσσυφοπέδιο – επιβεβαίωσαν νέες εστίες κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Σε όλη τη διάρκεια του 2020, η ΕΕ κατέγραψε 442 εστίες HPAI σε πουλερικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες. Την τελευταία εβδομάδα, οι κτηνιατρικές αρχές στην Τσεχική Δημοκρατία έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω ορισμένα στοιχεία σε προηγούμενες επίσημες εκθέσεις προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE).

 

Γενική κατάσταση HPAI μεταξύ των άγριων πτηνών της Ευρώπης

Μεταξύ των πληθυσμών των άγριων πτηνών της Ευρώπης, οι συνολικές εστίες HPAI έχουν φτάσει τα 1.657 για το έτος έως τις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με το σύστημα της ΕΕ. Αυτά κάλυπταν 28 χώρες. Για σύγκριση, υπήρξαν 756 επιδημίες HPAI στους πληθυσμούς των άγριων πτηνών της Ευρώπης πέρυσι σε 13 χώρες.

Επιπλέον, μεταξύ των πτηνών σε αιχμαλωσία, οκτώ χώρες κατέγραψαν συνολικά 18 επιδημίες. Η Φινλανδία, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Σουηδία ανέφεραν έως τώρα αυτόν τον μήνα νέα περιστατικά σε άγρια ​​πτηνά.

Στην Ευρώπη, τα πρόσφατα κρούσματα της εξαιρετικά παθογόνου γρίπης των πτηνών (HPAI) επιβεβαιώνονται σε ένα δανικό πτηνοτροφείο και σε μονάδες στη Γαλλία και Ρωσία. Η παρουσία του ιού H5N8 HPAI εντοπίστηκε στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE).

Οι παλαιότεροι κανονισμοί για τη βιοασφάλεια είχαν χαλαρώσει, επομένως δεν ήταν πλέον απαίτηση να διατηρούνται στα πουλερικά, για παράδειγμα. Πλέον, ζωοτροφές και νερό μπορούν να παρέχονται μόνο σε πουλερικά στο σπίτι ή κάτω από σταθερή στέγη.