εγγραφείτε: Άρθρα

leader

6 τρόποι για να επενδύσετε στην υγεία των αγελάδων της μονάδας σας

0 comments
6 τρόποι για να επενδύσετε στην υγεία των αγελάδων της μονάδας σας

 

 

Οδηγίες από τον Dr John Curtis για την καλύτερη αξιοποίηση των αγελάδων σε μια αγελαδοτροφική εκμετάλλευση

 

 

Η υγεία των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής της μονάδας σχετίζεται άμεσα με τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησής σας.  Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ακολουθούν μια προσέγγιση για το κόστος της υγείας των κοπαδιών πληρώνοντας για κτηνίατρο ή αντιβιοτικά, όταν οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής αρρωσταίνουν. Η άλλη προσέγγιση είναι η διάθεση κεφαλαίων για την υποστήριξη της υγείας προληπτικά (με τη βοήθεια επιστημόνων), ώστε να προσφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Η πρόσβαση στους κτηνιάτρους και στη σύγχρονη ιατρική για τη θεραπεία των αρρώστων αγελάδων είναι ίσως καλύτερη από ποτέ, αλλά ακόμη και μια μόνο άρρωστη αγελάδα μπορεί να έχει ολόκληρο το κοπάδι σε κίνδυνο. Επιπλέον, οι εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με την αντοχή στα αντιβιοτικά στον άνθρωπο έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις σχετικά με τη χρήση των αντιβιοτικών με συνετό τρόπο για τα ζώα εκτροφής – καθώς τα αντιβιοτικά είναι ένα από τα πιο συνταγογραφούμενα φάρμακα για ασθένειες των βοοειδών.

Η επένδυση στην υγεία των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων προτού εμφανιστεί ασθένεια προάγει την παραγωγή και προστατεύει τη συνολική λειτουργία μακροπρόθεσμα. Από τη διατροφή έως τη βιοασφάλεια, οι αγρότες έχουν πολλές επιλογές να επενδύσουν στην υγεία των αγελάδων τους.

 

  1. Υψηλής ποιότητας σιτηρέσιο

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία της αγέλης σας. Ζωοτροφές, φρέσκο και καθαρό νερό, ιχνοστοιχεία, συμπληρώματα – κάθε συστατικό της διατροφής της αγελάδας ή του μοσχαριού επηρεάζει τη γενική υγεία του ζώου και τη δύναμη του ανοσοποιητικού του συστήματος. Η έλλειψη επαρκούς και καθαρού γλυκού νερού όχι μόνο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή γάλακτος αλλά και να οδηγήσει σε προβλήματα αφυδάτωσης που μπορεί να ενθαρρύνουν περαιτέρω ασθένειες.

Πώς να διασφαλίσετε τη βέλτιστη παροχή νερού

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας. Οι αγελάδες πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στο νερό ανά πάσα στιγμή. Η παροχή νερού πρέπει να βασίζεται στην απαίτηση των αγελάδων τις πιο ζεστές μέρες. Οι σωστοί παράγοντες πρόσβασης στο νερό είναι υψίστης σημασίας.

 

  1. Καθαρή και άνετη διαβίωση

Καθαρό, άνετο ενδιαίτημα. Φροντίστε να διατηρείτε καθαρά τις περιοχές στέγασης ακολουθώντας τις κατάλληλες μεθόδους απολύμανσης για να διατηρήσετε τα επίπεδα βακτηρίων και παρασίτων χαμηλά. Ομοίως, μια άνετη αγελάδα με αρκετό χώρο για να κινείται είναι λιγότερο πιθανό να πιεστεί ή να τραυματιστεί.

Σημαντικό είναι το μήκος του διαθέσιμου χώρου. Οι αγελάδες τείνουν φυσικά το σώμα τους προς τα εμπρός όταν σηκώνονται από το έδαφος για να σηκώσουν τα οπίσθια τους μέρη.

Ο χώρος τροφοδοσίας πρέπει να είναι άνετος για την αγελάδα. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σφάλματα στη σχεδίαση και τις διαστάσεις του στάβλου, που μπορούν να προκαλέσουν θραύση κέρατος, μώλωπες, άτριχα μπαλώματα ή περιορισμένη κατανάλωση τροφής.

 

  1. Αερισμός

Ακόμα κι αν κρατάτε το μεγαλύτερο μέρος της αγέλης σας σε ελεγχόμενο εσωτερικό περιβάλλον για άνεση και υγεία, ο καθαρός αέρας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η διοχέτευση καθαρού αέρα μέσω περιοχών της στέγασης είναι ένας καλός τρόπος για την αποτροπή αναπνευστικών προβλημάτων και την καταπολέμηση της εξάπλωσης ασθενειών.

 

  1. Κανόνες βιοασφάλειας

Εφαρμογή πρωτοκόλλου βιοασφάλειας με δυνατότητα εφαρμογής. Η βιοασφάλεια έχει να κάνει με την προστασία της βιολογικής κατάστασης της αγέλης σας αποτρέποντας τη βλάβη από τους εξωτερικούς και εσωτερικούς βιολογικούς κινδύνους. Η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ αγροκτημάτων λόγω της εισόδου εξωτερικών ζώων ή εξοπλισμού είναι πάντα κίνδυνος.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται διαδικασίες περιορισμού όταν μια αγελάδα στο κοπάδι σας αρρωσταίνει. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια αγελάδα με ασθένεια, το ζώο πρέπει να κρατείται σε μια περιοχή όπου η πρόσβαση είναι περιορισμένη ή να παρακολουθείται ιδιαίτερα για να αποφευχθεί η μεταφορά παθογόνων στα υπόλοιπα ζώα.

 

5. Λιβάδια – Βοσκότοποι

Επενδύστε σε βοσκότοπους όπου βόσκει το κοπάδι σας. Η άμεση ανάπτυξη και βελτίωση των βοσκοτόπων για τη φροντίδα των αναγκών των ζώων μέσω ποιοτικών ζωοτροφών είναι ίσως μια από τις πιο παραμελημένες επενδύσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας γαλακτοπαραγωγός.

Για παράδειγμα, ο έλεγχος των καλλιεργούμενων φυτών εμποδίζει τα ζιζάνια να προσπεράσουν αυτό που θα μπορούσε να είναι υψηλής ποιότητας ζωοτροφή για τις αγελάδες. Η εφαρμογή ενός συστήματος κυκλικής/περιστροφικής βόσκησης μπορεί επίσης να βοηθήσει. Με αυτόν τον τρόπο αφήνει αρκετό χορτάρι για να ενθαρρύνει την γρήγορη αναγέννηση, ώστε το κοπάδι να μην ξεμείνει από ποιοτική βοσκή.

 

6. Προληπτικοί εμβολιασμοί 

Τα εμβόλια μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμο συστατικό μιας υγιούς αγέλης, παρόλο που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα μόνο για ορισμένες ασθένειες. Ο εμβολιασμός για μοσχίδες γαλακτοπαραγωγής μπορεί να ξεκινήσει οπουδήποτε από τη γέννηση έως τα 6 μηνών και συνεχίζει να είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια των σταδίων προ-αναπαραγωγής και πριν από τον τοκετό. Η προσεκτική παρακολούθηση των προτεινόμενων προγραμμάτων εμβολιασμού είναι ένας εύκολος τρόπος να επενδύσετε στην υγεία των κοπαδιών και να αποτρέψετε προβλήματα με ασθένειες αργότερα στη ζωή.

 

Οι προληπτικές επενδύσεις για την υγεία είναι μια αξιόλογη προσαρμογή

Με λίγες αλλαγές στον τρόπο που βλέπετε την υγεία των κοπαδιών, μπορείτε να δείτε λιγότερα χρήματα να επενδύονται μακροπρόθεσμα στη θεραπεία ασθενειών. Καθώς η καινοτομία στην προληπτική φροντίδα των βοοειδών οδηγεί στην επιχειρησιακή αλλαγή, οι αγελαδοτρόφοι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να μεγαλώσουν υγιείς αγέλες για την καταπολέμηση ορισμένων από τις πιο κοινές ασθένειες των βοοειδών.

Πηγή: https://www.dairyglobal.net/Health/Articles/2021/5/6-waystoinvestinyourherdshealth-747415E/