εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γιατί οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος χρησιμοποιούν ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας;

0 comments
Γιατί οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος χρησιμοποιούν ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας;

 

Το σύστημα διατροφής μας αντιμετωπίζει έναν βαθύ μετασχηματισμό και η βιομηχανία χοιρινού κρέατος δεν αποτελεί εξαίρεση. Η COVID-19 και η αφρικανική πανώλη των χοίρων αρχίζουν να επηρεάζουν τις επιλογές των καταναλωτών. Η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας καθενός προϊόντος μέχρι την προέλευσή του γίνεται μια αυξανόμενη τάση με τους καταναλωτές και τους νομοθέτες.

 

 

 

Οι τάσεις των καταναλωτών δείχνουν αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια, την προέλευση των τροφίμων και την ποιότητα. Οι πληροφορίες για την καλή διαβίωση των ζώων και τη βιωσιμότητα της ζωικής παραγωγής γίνονται αντικείμενο σημαντικού ενδιαφέροντος για τους νομοθέτες, τους πελάτες και τους ίδιους τους παράγοντες της αλυσίδας αξίας.

Το ερώτημα είναι: πώς να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες; Από τη μία πλευρά, απαιτείται διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, από την άλλη, οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι πολύ περίπλοκες και δύσκολο να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες. Οι περισσότεροι καταναλωτές θα εκπλαγούν να μάθουν ότι για ένα λουκάνικο μπορούν να γίνουν περισσότερες από 15.000 καταγραφές παραγωγής από την πρώτη ύλη έως τη συσκευασία. Για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την προέλευση των τροφίμων, είναι απαραίτητο ένα σύστημα συλλογής, σύνδεσης και παροχής δεδομένων για τον εντοπισμό όλων των σταδίων παραγωγής και επεξεργασίας.

 

Ένα «διαβατήριο χοίρων» για τη βιομηχανία

Μια εταιρεία έχει αναπτύξει μια πλήρη πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας, ειδικά για την αλυσίδα εφοδιασμού χοιρινού κρέατος, για να παρέχει διαφάνεια για την παρακολούθηση της πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού χοιρινού κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής και αποθήκευσης της πρώτης ύλης, του μύλου ζωοτροφών, της αναπαραγωγής των χοίρων, της σφαγής και της επεξεργασίας του κρέατος.

Η διαδικασία αυτή παρέχει πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την προετοιμασία των ζωοτροφών, όπως: από ποια χωράφια και από ποιους εξωτερικούς προμηθευτές προέρχονται τα σιτηρά και τα άλλα συστατικά ζωοτροφών και εάν η τροφή περιέχει γενετικά τροποποιημένα φυτά. Σας επιτρέπει να δείτε τη χρήση του φαρμάκου, τόσο σε μεμονωμένα ζώα όσο και σε ομάδες ζώων, έτσι ώστε να μπορεί να αποδειχθεί αξιόπιστα εάν τα ζώα έχουν μεγαλώσει χωρίς αντιβιοτικά.

Επιπλέον, η λύση ιχνηλασιμότητας επιτρέπει τον εντοπισμό του τόπου γεννήσεως και διαβίωσης των ζώων. Υποστηρίζεται η παρακολούθηση μεμονωμένων χοίρων σφαγής, έτσι ώστε το σφαγείο να μπορεί να πάρει ένα «διαβατήριο» μαζί με κάθε χοίρο που παραδίδεται. Τα δεδομένα σφαγής (άπαχο κρέας, βάρος σφαγίου, ασθένειες, φύλο, πληρωμή κ.λπ.) μπορούν να παραδοθούν πίσω στο αγρόκτημα για μελλοντικούς σκοπούς βελτιστοποίησης. Και σε περίπτωση προβλήματος ποιότητας, το πρόγραμμα επιτρέπει τον εντοπισμό της πηγής ενός προβλήματος γρηγορότερα και επιτρέπει τον εντοπισμό προϊόντων που πρέπει να ανακληθούν.

Η πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να μπορεί να συνδεθεί με τα πρότυπα GS1 – την παγκόσμια κοινή γλώσσα για λύσεις ιχνηλασιμότητας. Αναμένεται ότι οι μεγάλες λύσεις θα γίνουν κάτι σαν «αυτοκινητόδρομοι ιχνηλασιμότητας» με τις οποίες θα μπορούν να συνδεθούν λύσεις για συγκεκριμένη βιομηχανία.

 

Πολλαπλές επιλογές και οφέλη της ιχνηλασιμότητας 

Από τον εντοπισμό προϊόντων σε δευτερόλεπτα και την πλήρη προβολή της αλυσίδας εφοδιασμού έως τη λήψη πληροφοριών βάσει δεδομένων για τη βελτιστοποίηση της ανεπάρκειας της αλυσίδας εφοδιασμού, υπάρχουν πολλά οφέλη μιας λύσης ιχνηλασιμότητας για κάθε ομάδα ενδιαφερομένων.

Οι χοιροτρόφοι, οι μεταποιητές, οι λιανοπωλητές, ή οι εταιρείες ζωοτροφών μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν δεδομένα για να αποδείξουν την ποιότητα και τα υψηλά πρότυπα και να δημιουργήσουν διαφάνεια για τα προϊόντα τους ή τους συνεργάτες της αλυσίδας αξίας. Η πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τήρηση κανονισμών και την παροχή δεδομένων για ελέγχους, καθώς όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται από το νόμο είναι ήδη διαθέσιμες στο σύστημα.

Με μια λύση ιχνηλασιμότητας, τα δεδομένα ψηφιοποιούνται σε μία πλατφόρμα, εξαλείφοντας τη χρήση χαρτιού ή Excel, που εξοικονομεί πολύ χρόνο. Οι διαδικασίες τυποποίησης και η ψηφιοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού επιτρέπουν την ταχεία ανάλυση δεδομένων με αφομοιώσιμα αποτελέσματα – οδηγώντας σε καλύτερη λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Μια πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας έχει όλα τα δεδομένα για να παρέχει μια μοναδική συνολική εμφάνιση στην αλυσίδα εφοδιασμού ολόκληρης της εταιρείας για ομάδες υπεύθυνες για τις μεταφορές και την εφοδιαστική. Η λήψη πληροφοριών βάσει δεδομένων (π.χ. πόσο χρόνο αφιερώνουν στα ζώα και τα αγαθά στις μεταφορές) βοηθά στη βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και των ανεπαρκειών της.

Ένα άλλο πλεονέκτημα μιας λύσης ιχνηλασιμότητας είναι η ικανότητα αναγνώρισης της πηγής μόλυνσης βάσει κοινών βημάτων στην αλυσίδα παραγωγής. Σε περίπτωση κρίσης, όλα τα βήματα που συνδέονται με μια συγκεκριμένη παρτίδα προϊόντος μπορούν να προσδιοριστούν σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ταχύτερη και ακριβή ανάκληση των προϊόντων όταν χρειάζεται και ικανότητα παροχής πληροφοριών σε αρχές, καταναλωτές, προμηθευτές και ΜΚΟ.

Η ιχνηλασιμότητα συνδέεται επίσης με ηθικά και περιβαλλοντικά θέματα. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι ότι η λύση ιχνηλασιμότητας επιτρέπει να αποδεικνύεται εύκολα, ότι τα ζώα αντιμετωπίστηκαν δίκαια ή να υπολογίσουν καλύτερα το αποτύπωμα CO2.

Τέλος, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για πιο βιώσιμα προϊόντα και πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή τους. Η ύπαρξη κωδικού QR στη συσκευασία προϊόντων και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με πηγές, περιεχόμενο, διαδικασίες, βιωσιμότητα, καλή μεταχείριση των ζώων και των εργαζομένων, δημιουργεί την εμπιστοσύνη των πελατών και ταυτόχρονα δημιουργεί αφοσίωση στην επωνυμία.