εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πωλήσεις Αυγών και Κρέατος Πουλερικών Απευθείας από τον αχυρώνα

0 comments
Πωλήσεις Αυγών και Κρέατος Πουλερικών Απευθείας από τον αχυρώνα

 

 

Με στόχο να ενισχύσει τη μικρή τοπική παραγωγή, η Δανία αποφάσισε να αυξήσει το όριο των πωλήσεων που μπορούν να πραγματοποιούν οι μικροί παραγωγοί πτηνοτρόφοι απευθείας από τον αχυρώνα.

 

 

Από το Πάσχα και μετά, θα μπορούν να πωλούν σημαντικά περισσότερα αυγά και πουλερικά (κοτόπουλα, πάπιες, χήνες), τόσο απευθείας στους καταναλωτές όσο και σε τοπικά καταστήματα και εστιατόρια.

«Τα προηγούμενα όρια πωλήσεων έθεταν εμπόδια στις ευκαιρίες των καταναλωτών να προμηθευτούν τοπικά τρόφιμα σε αγροτικές περιοχές. Την ίδια στιγμή, έθεταν δυσκολίες στους μικρούς παραγωγούς της κάθε περιοχής να αποκτήσουν ένα λογικό έσοδο από τις πωλήσεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δανός υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας, Rasmus Prehn.

Όπως γράφει το euromeatnews, η νέα ρύθμιση που αυξάνει τα όρια για τις πωλήσεις που μπορούν να πραγματοποιούνται από τον αχυρώνα, ξεκίνησε να ισχύει από τις 26 Μαρτίου και στο εξής ένας τοπικός αυγοπαραγωγός θα μπορεί να πουλάει 300.000 αυγά από 1.000 κότες ετησίως αντί για τα 100.000 αυγά από 500 κότες που ήταν μέχρι τώρα το όριο. Επιπλέον, ένας πτηνοτρόφος θα επιτρέπεται να πουλά έως 2.000 πουλερικά (χήνες, πάπιες, κοτόπουλα) ετησίως έναντι των 500 που ίσχυε μέχρι στιγμής. Σημειωτέον ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν περισσότερα δείγματα για σαλμονέλα από ό,τι πριν.

Σημαντικό είναι επίσης ότι ο τοπικός παραγωγός πουλερικών θα πρέπει επίσης να καθαρίζει τα πουλερικά από έντερα, στομάχους και καρδιές, χωρίς να χρειάζεται να έχει εγγραφεί ως επιχείρηση λιανικής πώλησης στην αρμόδια υπηρεσία τροφίμων. Οι νέοι, πιο επιεικείς κανόνες βασίζονται σε εκτίμηση κινδύνου που έχει επεξεργαστεί το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων της Δανίας.