εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

0 comments
Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

 

 

Προς το τέλος Μαΐου αναμένεται η συμβιβαστική λύση για οριστική συμφωνία επί της νέας ΚΑΠ, με τα ζητήματα του «πρασινίσματος της ΚΑΠ να παραμένουν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

 

 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 30 Απριλίου και την Δευτέρα 3 Μάϊου οι διαπραγματευτές των τριών πλευρών εστίασαν στο ζήτημα των οικοπρογραμμάτων, του νέου πρασινίσματος επί της ουσίας, ωστόσο επιφυλάχτηκαν στο να καταλήξουν σε τελικά συμπεράσματα.

Αυτό που αναμένεται να συμβεί, είναι να συμφωνήσουν τελικά στο να απορροφήσουν από το 2023 τα νέα πράσινα δικαιώματα το 22% του φακέλου της βασικής ενίσχυσης, προτού φτάσουν το 25% ως το 2025. Πρόκειται για συμβιβασμό αφού ως γνωστόν το Συμβούλιο ήθελε στο 20% το ποσοστό, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν στο 30%.

Ωστόσο ένα ζήτημα που προέκυψε αφορά στο κατά πόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) θα επιτρέψει πληρωμές αγροτών για «κοινωνική προσφορά», την κατηγορία στην οποία εμπίπτουν τα πράσινα δικαιώματα κατά την λογική του ΠΟΕ. Έτσι η Κομισιόν υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μόνο την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την εφαρμογή αυτών των ειδικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που μένει να διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες.

Υπήρξε συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα για την ευζωία των ζώων, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές θα γίνονται ανά κεφάλι ζώου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της προεδρίας:

Η Υπουργός Γεωργίας, Maria do Céu Antunes, προήδρευσε, την Παρασκευή 30 Απριλίου στις Βρυξέλλες, στον Τρίολο του Κανονισμού Στρατηγικών Σχεδίων, όπου παρουσίασε πρόταση σχετικά με την πράσινη αρχιτεκτονική.

Ήταν μια σημαντική εβδομάδα για να ολοκληρωθεί ένα ακόμη στάδιο στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), ενώ ο οριζόντιος κανονισμός πλησιάζει να ολοκληρωθεί.