εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Στρατηγική «Farm to Fork» της ΕΕ

0 comments
Στρατηγική «Farm to Fork» της ΕΕ

 

Η FVE (Ευρωπαϊκή Κτηνιατρική Ομοσπονδία) χαιρετίζει τη στρατηγική F2F που ξεκίνησε από το 2020 η Επιτροπή της ΕΕ και υποστηρίζει την ατζέντα της Επιτροπής της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs).

 

Πρόκειται για μια φιλόδοξη στρατηγική που θα κερδίσει από την πλήρη ενσωμάτωση μίας υγείας.

Η FVE χαιρετίζει συγκεκριμένα τα φιλόδοξα σχέδια για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων, τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων με λιγότερα απόβλητα τροφίμων, ισχυρότερη καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα και μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 και οι συνέπειές της είναι μια πραγματική καταστροφή για την υγεία των ανθρώπων και την παγκόσμια οικονομία, αλλά ταυτόχρονα, προσφέρει μια καλή ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων μας. Για τους λόγους αυτούς, η FVE καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ:

  • Για να αγκαλιάσουμε περιεκτικά μια Υγεία, την έννοια ότι η υγεία ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων αλληλοσυνδέονται έντονα.
  • Για να αναγνωρίσουμε ότι ενώ οι κτηνίατροι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την πρόληψη ασθενειών, τα ζώα μπορούν ακόμη να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τα αντιμικροβιακά παραμένουν απαραίτητα για την υγεία και την ευημερία αυτών των ζώων.
  • Να θεωρηθεί ότι η καλή διαβίωση των ζώων δεν είναι αυτόνομο ζήτημα και τα ζώα πρέπει πάντα να κρατούνται υπό συνθήκες που μπορούν να αντιμετωπίσουν και όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν.
  • Για να αποφευχθεί ότι ο ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός των τιμών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο και μείωση της βιωσιμότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.