εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού στη Β. Ελλάδα

0 comments
Κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού στη Β. Ελλάδα

 

Ο κτηνιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας, αλλά και το Τμήμα Κτηνιατρικής της  Πιερίας  απευθύνουν έκκληση για αυξημένη επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων στην εκτροφή και διακίνηση ζώων μετά τον αυξημένο αριθμό εστιών καταρροϊκού πυρετού στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Πέλλας και Φλώρινας.

Δημοσιεύουμε τη σχετική ανακοίνωση:

Η εμφάνιση εστιών Καταρροικού πυρετού στη χώρα μας, από την 30-7-20, στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Πέλλας και Φλώρινας δημιουργεί ανησυχία στους κτηνοτρόφους και επιβάλει την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Ο καταρροικός πυρετός είναι μια ιογενής, λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών, που μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (σκνίπα). Από τον ιό προσβάλλονται όλα τα μηρυκαστικά, με τα πρόβατα να εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα, ενώ στις αίγες και στα βοοειδή η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική.

Η τυπική μορφή της νόσου διαρκεί 1-4 εβδομάδες και τα ζώα παρουσιάζουν:
-Υψηλό πυρετό (42 C)
-Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στο στόμα, στη γλώσσα στους οφθαλμούς και στα αυτιά)
-Ρινικό έκκριμα
-Έντονη σιελόρροια με φλεγμονή και έλκη στο στοματικό βλεννογόνο
-Φλεγμονή στη στεφάνη της χηλής, ποδοδερματίτιδα και χωλότητα
-Αποβολές ή γέννηση θνησιγενών αρνιών

Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν οφθαλμικό έκκριμα, πνευμονία, διάρροια και μυικές βλάβες. Τα πρόβατα κάθε ηλικίας είναι ευπαθή. Η θνησιμότητα μπορεί να είναι υψηλή και παρατηρείται, σε μεγαλύτερο ποσοστό, όχι στην οξεία φάση της νόσου αλλά μετά δύο ή τριών εβδομάδων λόγω της αδυναμίας πρόσληψης της τροφής και των επιπλοκών. Δεν υπάρχουν ειδικά θεραπευτικά μέτρα. Εφαρμόζεται υποστηρικτική αγωγή. Η διάγνωση της νόσου απαιτεί εργαστηριακό έλεγχο. Η οριοθέτηση των ζωνών (ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης) γίνεται  από τις κατά τόπους υπηρεσίες, από τις οποίες δίνονται και οι άδειες για τη μετακίνηση των ζώων.Ο καταρροικός πυρετός είναι νόσημα Υποχρεωτικής δήλωσης. Ο ιός δεν προσβάλλει τον άνθρωπο ούτε με την επαφή με μολυσμένα ζώα ούτε με την κατανάλωση γάλακτος και κρέατος.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου προτείνεται η χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών φαρμάκων στα ζώα, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καθώς και στους χώρους παραμονής των ζώων. Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ενημερωθούν για τη νόσο στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού αλλά και στα κατά τόπους κτηνιατρεία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για τυχόν επέκταση της νόσου και σε άλλες περιοχές, με δεδομένο, ότι ο καταρροϊκός πυρετός στο πρόσφατο παρελθόν προκάλεσε σημαντικές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και μεγάλη οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντας την πολιτεία να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επανεμφάνιση του ιού σε όμορους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η μετάδοσή του θα είναι καταστροφική για τα κοπάδια τους. Πολλοί έχουν ζήσει στο παρελθόν τις συνέπειες της επέκτασης της ασθένειας και τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις της. Συνεπώς, ζητούν από την πολιτεία να είναι σε επαγρύπνηση και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, όπως η χορήγηση εντομοκτόνων-εντομοαπωθητικών, για την προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου.

Μάλιστα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση της νόσου έγκαιρα, πριν υπάρξει εκτεταμένη απώλεια ζωικού κεφαλαίου, τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και για αποφάσεις που αφορούν τον εμβολιασμό των ζώων. Σε αυτή την περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι η έγκαιρη και απρόσκοπτη διάθεση των εμβολίων αποτελεί κρίσιμο και σημαντικό παράγοντα για κάθε κτηνοτρόφο, όπως εξάλλου και η κάλυψη του κόστους τους από την πολιτεία.