εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξελίξεις στην Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ – ASF)

0 comments
Εξελίξεις στην Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ – ASF)

 

 

Σύμφωνα με την τελευταία Ευρωπαϊκή μελέτη για την ΑΠΧ, ο ιός μπορεί να μην εξαπλωθεί στις ζωοτροφές τόσο εύκολα όσο υποστήριζε προηγούμενη έρευνα, ταυτόχρονα, όμως, εγείρονται νέα ερωτήματα σχετικά με την εξάπλωση της ασθένειας.

 

Για την αναπαραγωγή προηγούμενης έρευνας που έδειξε ότι μια σχετικά χαμηλή δόση του ιού ASF θα μπορούσε να μολύνει χοίρους εάν υπάρχει σε ζωοτροφές, μια ομάδα ερευνητών από το Κέντρο Ερευνών για την Υγεία των Ζώων στην Ισπανία και την APC (εταιρεία παρασκευής λειτουργικών πρωτεϊνών πλάσματος που προέρχονται από το αίμα), τάισαν 30 χοίρους με τροφή αναμεμιγμένη με ένα υγρό που περιείχε μη επεξεργασμένο πλάσμα μολυσμένο με ASF. Το μολυσμένο πλάσμα περιείχε είτε την ελάχιστη μολυσματική δόση, είτε μια υψηλότερη δόση.

Ωστόσο, μετά από 14 ημέρες συνεχούς σίτισης, κανένας από τους χοίρους στη μελέτη δεν αρρώστησε με το ASF, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό PLOS One. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ελάχιστη δόση ASF που είναι ικανή να αρρωσταίνει ζώα, εάν υπάρχει στις ζωοτροφές δεν θεωρείται ικανή να προκαλέσει μόλυνση και πιθανώς να απαιτείται υψηλότερη, σύμφωνα με τον Javier Polo, αντιπρόεδρο έρευνας και ανάπτυξης στο APC.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε, ότι η μελέτη APC περιελάμβανε πολλές βασικές διαφορές από προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υγρού μη επεξεργασμένου πλάσματος αντί του ξηραμένου με ψεκασμό πλάσματος.

«Είναι άγνωστο εάν το ξηραμένο με ψεκασμό πλάσμα που παρέχεται στις ζωοτροφές θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα μετάδοσης ASFV ή να επισπεύσει την κάθαρση ASFV σε επιζώντες μολυσμένους χοίρους», έγραψε ο Polo σε ένα email. «Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο μας ενδιαφέρει να ερευνήσουμε.» Επιπλέον, η μελέτη APC χρησιμοποίησε εμπορικά επεξεργασμένη τροφή σε μορφή γεύματος, παρακάμπτοντας τα στάδια επεξεργασίας.

Μέχρι να ολοκληρωθεί πρόσθετη έρευνα, είπε η Polo, η ουσία είναι ότι «οι προμηθευτές συστατικών ζωοτροφών και ζωοτροφών που χρησιμοποιούν καλές πρακτικές παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων υψηλών προτύπων βιοασφάλειας, αντιπροσωπεύουν πολύ χαμηλό κίνδυνο εξάπλωσης ASFV».

Ωστόσο, θα χρειαστεί πρόσθετη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τους βασικούς τρόπους εξάπλωσης του ASF και πώς μπορεί να μετριαστεί η μετάδοση της νόσου σε περιβάλλον παραγωγής, είπε.