εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γρίπη των Πτηνών στα Εμπορικά Πουλερικά

0 comments
Γρίπη των Πτηνών στα Εμπορικά Πουλερικά

Νέες περιπτώσεις πολύ παθογόνου γρίπης των πτηνών (HPAI- High Pathogenic Avian Influenza) αναφέρονται σε ωοτόκες όρνιθες και στρουθοκαμήλους emus στην Αυστραλία τον Αύγουστο, καθώς και μεταξύ των ιθαγενών κοτόπουλων στην Ταϊβάν. Η ασθένεια επέστρεψε στη Ρωσία στη Σιβηρία και μια ήπια μορφή του ιού εντοπίστηκε ξανά στις στρουθοκαμήλους της Νότιας Αφρικής μετά από ένα χρόνο απουσίας.

 

Η γρίπη των πτηνών παραμένει στην Αυστραλία

Ένα κοπάδι δεύτερου στρώματος που ανήκει στην Farm Pride Foods έχει δοκιμαστεί θετικά για τον ιό H7N7 HPAI, αναφέρει η αυστραλιανή εταιρεία αυγών. Ένα κοπάδι αυγών ελεύθερης βοσκής 40.000 ορνίθων συμμετείχε στην υπόθεση αργά.

Όπως και στα προηγούμενα κρούσματα που αναφέρθηκαν στην Αυστραλία τον τελευταίο μήνα, οι μολυσμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή Lethbridge της πολιτείας Βικτώρια. Οι συνολικές απώλειες μέχρι τώρα – περίπου 380.000 πτηνά ή το 33% του συνολικού κοπαδιού της – εκτιμάται ότι μείωσαν τα καθαρά έσοδα της εταιρείας για το τρέχον έτος κατά 18-23 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (AUD, 13,0-16,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Έχοντας εγκαταλείψει τα κοπάδια που εμπλέκονται σε δύο εστίες HPAI που έχουν επιβεβαιωθεί προηγουμένως, το τμήμα γεωργίας για την πολιτεία της Βικτώριας αναφέρει ότι αυτές οι εγκαταστάσεις υφίστανται τώρα απολύμανση για την εξάλειψη του ιού. Στις 7 Αυγούστου, ο επικεφαλής κτηνίατρος του κράτους διέταξε όλους τους ιδιοκτήτες πουλερικών στο Golden Plains Shire – το οποίο περιλαμβάνει το Lethbridge – να κρατήσουν τα πουλιά τους στεγασμένα για τις επόμενες 30 ημέρες.

Μια τοπική πηγή ανέφερε γρίπη των πτηνών σε ένα σμήνος emus. Επηρεάστηκαν 6.000 από τα πουλιά στο Kerang στη βόρεια Βικτώρια, αναφέρει το Weekly Times Now. 

Μετά από απουσία άνω των έξι ετών, ο ιός H7N7 HPAI εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία πριν από ένα μήνα. Η παρουσία του επιβεβαιώθηκε σε δύο εγκαταστάσεις στην περιοχή Lethbridge στα νοτιοδυτικά της Βικτώριας. Επηρεάστηκαν ένα κοπάδι στρώματος ελεύθερης περιοχής 355.000 πτηνών, και άλλα συνολικά 43.500 όρνιθες που διατηρούνται σε μια ποικιλία συστημάτων (ελεύθερο φάσμα, κλουβιά και αχυρώνες). Περίπου την ίδια ώρα, ένας ιός χαμηλής παθογένειας H5N2 ανιχνεύτηκε σε γαλοπούλες σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στην ίδια κατάσταση.

Η Ταϊβάν καταγράφει πέντε νέα κρούσματα HPAI

Το Συμβούλιο Γεωργίας της Ταϊβάν ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) για πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα HPAI που συνδέονται με την παραλλαγή του ιού H5N5.

Από τις 27 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου, τα κρούσματα αφορούσαν άμεσα περισσότερα από 45.600 πουλερικά συνολικά, όλα τα ιθαγενή κοτόπουλα. Περισσότερα από 6.830 από τα πουλιά πέθαναν και τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί. Μία από τις πληγείσες εγκαταστάσεις ήταν ένα κοπάδι πίσω αυλών με πέντε πουλιά. Οι άλλοι βρίσκονταν σε αγροκτήματα, όπου παρατηρήθηκαν σημαντικά επίπεδα θνησιμότητας.

Αυτές οι τελευταίες περιπτώσεις αυξάνουν τα συνολικά κρούσματα της Ταϊβάν που συνδέονται με αυτόν τον υποτύπο ιών από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους σε 42.

Το HPAI επιστρέφει στην περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας

Τρία κρούσματα HPAI που συνδέονται με ιό H5 έχουν επιβεβαιωθεί σε διάφορες περιοχές του Omsk oblast στην ομοσπονδιακή περιφέρεια της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του OIE, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των 543 πουλερικών που επηρεάστηκαν ήταν σχεδόν 50%. Η πηγή της παρούσας λοίμωξης είναι άγνωστη.

Έχουν δημιουργηθεί ζώνες περιορισμού γύρω από τα δύο σμήνη του χωριού και μία αυλή, αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας. Ξεκίνησε μια επιδημιολογική έρευνα, ενώ η σφαγή και η διάθεση των σφαγίων βρίσκονται σε εξέλιξη. Κανένα προϊόν από τα μολυσμένα σμήνη δεν έχει ανταλλαχθεί.

Η HPAI αναφέρθηκε για τελευταία φορά σε αυτήν την περιοχή τον Μάιο του 2019. Ο Όμσκ oblast μοιράζεται σύνορα με το Καζακστάν και ένα από τα νέα κρούσματα είναι σε μια περιοχή κοντά στα διεθνή σύνορα. 

Η Νότια Αφρική αναφέρει την επιστροφή της ήπιας γρίπης των πτηνών στις στρουθοκαμήλους 

Εννέα κρούσματα γρίπης των πτηνών έχουν εντοπιστεί σε ένα σμήνος 590 εμπορικών στρουθοκαμήλων στο νότιο άκρο της επαρχίας του Δυτικού Ακρωτηρίου, σύμφωνα με το OIE.

Στα μέσα Ιουλίου, εντοπίστηκε μια υπο-κλινική λοίμωξη, αναφέρει το τμήμα γεωργίας. Δεν αναφέρθηκε κανένα πουλί που πέθανε ή ότι θανατώθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της λοίμωξης.

Η τελευταία φορά που εντοπίστηκε αυτός ο ιός στη Νότια Αφρική ήταν τον Μάιο του 2019.

Βουλγαρία και Ιράκ κηρύσσουν το HPAI «επιλυμένο»

Η κατάσταση του HPAI που συνδέεται με τον ιό H5N8 έχει επιλυθεί στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Γεωργίας στο OIE, υπήρξε μόνο ένα ξέσπασμα της νόσου στην κομητεία του Πλόβντιβ στις αρχές Ιουνίου. Ο ιός δεν έχει εντοπιστεί στην περιοχή από τότε.

Η κτηνιατρική αρχή του Ιράκ ανέφερε επίσης στο OIE ότι το HPAI έχει επιλυθεί στη χώρα. Η δήλωση ακολούθησε επίσης ένα μόνο ξέσπασμα που συνδέεται με τον ίδιο υποτύπο ιών σε μια απομονωμένη φάρμα τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η κατάσταση του HPAI στην Ευρώπη

Η τελευταία ενημέρωση από το Σύστημα Κοινοποίησης για την Ασθένεια των Ζώων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχουν νέες περιπτώσεις HPAI στην Ευρώπη.

Στο σύστημα καταγράφηκαν 325 εστίες στα πουλερικά μέχρι στιγμής φέτος.

Από το σύνολο, 273 εστίες σημειώθηκαν στην Ουγγαρία, με τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις στις αρχές Ιουνίου. Την ίδια περίπου περίοδο, η Βουλγαρία κατέγραψε τα πιο πρόσφατα από τα εννέα κρούσματά της. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Πολωνία κατέγραψε 32 εστίες, αλλά καμία από εκείνη την εποχή.

Έχουν επιβεβαιωθεί έως και τρεις εστίες στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία – όλα μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2020.