εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμια Ζήτηση για Αγροτικά Προϊόντα

0 comments
Παγκόσμια Ζήτηση για Αγροτικά Προϊόντα

 

Σύμφωνα με κοινή έρευνα του ΟΟΣΑ και του FAO αναμένεται αύξηση της γεωργικής παραγωγής προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές των τροφίμων χαμηλές κατά την επόμενη δεκαετία, ενώ πολλές αβεβαιότητες είναι μπροστά.

 

Ο ΟΟΣΑ και ο FAO αναδεικνύουν τον ρόλο της δίαιτας, της αστικοποίησης, των εκπομπών και του εμπορίου στις προοπτικές για την επόμενη δεκαετία.

Η παγκόσμια ζήτηση για γεωργικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% κατά την επόμενη δεκαετία, ενώ η αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς ταχύτερα, με αποτέλεσμα οι τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων να προσαρμοσθούν στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Η φετινή έκδοση της Γεωργικής Προοπτικής του ΟΟΣΑ-FAO, η οποία παρουσιάστηκε στη Ρώμη, παρέχει μια συναίνεση για τις δεκαετείς προοπτικές των αγορών γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα προγράμματα Outlook που αποφέρουν βελτιώσεις και υψηλότερη ένταση παραγωγής, με γνώμονα την τεχνολογική καινοτομία, θα οδηγήσουν σε υψηλότερη παραγωγή ακόμη και όταν η παγκόσμια χρήση της γεωργικής γης παραμένει γενικά σταθερή. Οι άμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη γεωργία, εν τω μεταξύ, αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,5% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, κάτω από το 0,7% των τελευταίων 10 ετών και κάτω από τον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης της παραγωγής – υποδεικνύοντας μείωση της έντασης του άνθρακα.

Ταυτόχρονα, αναδύονται νέες αβεβαιότητες πέραν των συνήθων κινδύνων που αντιμετωπίζει η γεωργία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι διαταραχές από τις εμπορικές εντάσεις, η εξάπλωση των καλλιεργειών και των ζωικών ασθενειών, η αυξανόμενη αντοχή στις αντιμικροβιακές ουσίες, οι ρυθμιστικές αντιδράσεις στις νέες τεχνικές φυτικής αναπαραγωγής και τα όλο και πιο ακραία κλιματικά φαινόμενα. Οι αβεβαιότητες περιλαμβάνουν επίσης τις εξελισσόμενες διατροφικές προτιμήσεις υπό το πρίσμα των θεμάτων υγείας και βιωσιμότητας και των πολιτικών απαντήσεων σε ανησυχητικές παγκόσμιες τάσεις στην παχυσαρκία.

Πληθυσμιακή ανάπτυξη, αστικοποίηση και τρόπος ζωής

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση δημητριακών για τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 150 εκατομμύρια τόνους κατά την περίοδο των προβλέψεων – που αντιστοιχεί σε αύξηση 13% – με το ρύζι και το σιτάρι να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης. Ο σημαντικότερος παράγοντας που οφείλεται στην προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης των βασικών προϊόντων είναι η αύξηση του πληθυσμού, η οποία αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι τα επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης και φυτικών ελαίων αναμένεται να αυξηθούν, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη τάση προς παρασκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδίως σε πολλές χώρες με χαμηλή και μεσαία εισοδήματα τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα. Οι ανησυχίες για την υγεία και την ευημερία, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να ωθήσουν πολλές χώρες υψηλότερων εισοδημάτων προς τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και τη μετάβαση από τα φυτικά έλαια στο βούτυρο.

Επιπλέον, η ζήτηση για ζωοτροφές αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζωικής παραγωγής σε χώρες όπου ο κτηνοτροφικός τομέας εξελίσσεται από παραδοσιακά σε εμπορικά συστήματα παραγωγής, ενώ η χρήση γεωργικών πρώτων υλών ως πρώτης ύλης για την παραγωγή βιοκαυσίμων αναμένεται να αυξηθεί κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το εμπόριο αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων θα πρέπει να επεκταθεί κατά την επόμενη δεκαετία, περίπου 1,3% ετησίως, βραδύτερο από ό,τι την τελευταία δεκαετία (μέσος όρος 3,3%), καθώς η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές αναμένεται να επιβραδυνθεί. Από την πλευρά των εξαγωγών, τόσο η Λατινική Αμερική όσο και η Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στις ξένες αγορές.