εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σπατάλη των Τροφίμων

0 comments
Σπατάλη των Τροφίμων

 

Η κατασπατάληση των τροφίμων αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες στην Ευρώπη σε μια εποχή που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεινάνε.

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίστηκαν για να μειώσουν τις σπατάλες τροφίμων στις χώρες της ΕΕ, οι οποίες σήμερα πετάνε 88 εκατομμύρια τόνους τροφίμων ετησίως με κόστος 143 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Νομίζω ότι είναι ένα σκάνδαλο, από ηθικής άποψης, να σπαταλάμε μια τέτοια ποσότητα φαγητού. Θεωρητικά, 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να λαμβάνουν τις θερμίδες που πετάμε», είπε ο Bernhard Url.

Ο κ. Url, κτηνίατρος που υπήρξε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) από το 2014, δήλωσε ότι το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση τροφίμων συνέβαλε στα υψηλά επίπεδα σπατάλης μεταξύ 20 και 30%.

«Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων που καλύπτουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι τόσο περίπλοκα, τόσο ώστε οι άνθρωποι δεν ξέρουν από πού προέρχεται το προϊόν, ποιος το επεξεργάζεται, και τι πραγματικά υπάρχει εντός του. Δημιουργείται, έτσι, μια  κάποια δυσπιστία «, είπε. Ο Url έφερε στη μνήμη του την παιδική του ηλικία σε ένα αγρόκτημα στην Αυστρία, λέγοντας ότι η μητέρα του αρνήθηκε να πετάξει οτιδήποτε, γιατί είχε αναμνήσεις πείνας από όταν ακόμη ήταν μικρή. «Οι γονείς μου έζησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μητέρα μου γνώρισε την καθημερινή πείνα «, ανέφερε σε συνέντευξή του στο περιθώριο μιας διάσκεψης για τη γεωργία.

Οι νομοθέτες της ΕΕ έκαναν σημαντικό βήμα για την περικοπή των σπαταλών πέρυσι, όταν υποστήριξαν ένα νόμο που απαιτεί από τα κράτη μέλη να αναφέρουν τα ετήσια επίπεδα σπατάλης τροφίμων από το 2020 και να παρέχουν κίνητρα για τη συλλογή και την αναδιανομή των απούλητων τροφίμων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το ένα τρίτο των τροφών στον κόσμο, αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, χάνονται ή πετούνται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι επικριτές λένε ότι τα απόβλητα τροφίμων είναι επίσης καταστροφικά για το περιβάλλον, διότι όταν βυθίζονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, δημιουργούν και παράγουν αέρια θερμοκηπίου.

Μέρος του λόγου για τα απορρίμματα τροφίμων στην Ευρώπη είναι η σύγχυση των καταναλωτών σχετικά με τις ετικέτες «Ανάλωση πριν από» (“Best Before”)  και «Χρήση έως» (“Use By”), ανέφερε ο Url.

Ενώ το πρώτο δείχνει την ποιότητα ενός προϊόντος, το τελευταίο, το οποίο ισχύει για τα φθαρτά τρόφιμα. όπως τα κρεατικά και τα αυγά, είναι αυστηρότερο και δείχνει την υγιεινή.

Η EFSA εδρεύει στην Ιταλία και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή ανεξάρτητων επιστημονικών συμβουλών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Οι ειδικοί της EFSA διεξήγαγαν έρευνες για να διαπιστώσουν αν η διάρκεια ζωής των αυγών θα μπορούσε να επεκταθεί για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, αλλά διαπίστωσε αυξημένους κινδύνους δηλητηρίασης από σαλμονέλα.

«Αλλά η ημερομηνία «Ανάλωση πριν από» είναι εκείνη στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνειδητότητα με τους καταναλωτές και να πει κανείς: «Μην το πετάξετε. Εξετάστε το. Μυρίστε το και ίσως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, ακόμη», πρόσθεσε.

Η εκπαίδευση των καταναλωτών είναι καίριας σημασίας και μπορεί να γίνει, ανέφερε ο Url, δείχνοντας πώς οι ευρωπαϊκές πόλεις μαθαίνουν να διαχωρίζουν τα διάφορα είδη των αποβλήτων τους. «Αυτό έγινε στη δεκαετία του ’80, του ’90. Τώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχετε πολύ αυστηρά, πολύ καλά λειτουργούντα συστήματα διαχωρισμού αποβλήτων. Έτσι είναι δυνατόν να εκπαιδευτεί οποιοσδήποτε και να τελικά να ωθηθούν οι καταναλωτές σε μια διαφορετική συμπεριφορά.»