εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές

0 comments
Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές

 

Το ζήτημα της συμμετοχής των ΓΤΟ στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και η εξ αυτής της συμμετοχής αμφισβήτηση της ασφάλειας των τροφίμων βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα με τις διαφορετικές εκτιμήσεις να συγκρούονται.

 

Στις 14 Ιανουαρίου 2019 η Επιτροπή Προσφυγών για Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα και Ζωοτροφές της ΕΕ δεν μπόρεσε να αποφασίσει για την ανανέωση ή την έγκριση για διάθεση στην αγορά ζωοτροφών που περιέχουν ή αποτελούνται από γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Κάποιες αντιπροσωπείες κράτησαν τη θέση που είχαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ άλλες άλλαξαν θέση. Η χώρα μας κρατάει πάντα αρνητική θέση σε όλα τα ΓΤ προϊόντα. Τα επίδικα προϊόντα είναι διάφορες ΓΤ ποικιλίες αραβοσίτου και ελαιοκράμβης που προορίζονται για ζωοτροφές.

Εάν και στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου δεν υπάρξει απόφαση, τότε το λόγο έχει η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει. Από εκεί και πέρα, είναι στη δικαιοδοσία του κάθε Κράτους Μέλους αν θα προχωρήσει στην καλλιέργεια η χρήση των επιτρεπόμενων ποικιλιών ΓΤ προϊόντων.

Όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ επιστημόνων, πολιτικών, υπευθύνων παρασκευής τροφίμων (αγροτών και μεταποιητών) και καταναλωτών. Τα συμφέροντα είναι διαφορετικά, με πιο έντονη τη διαμάχη μεταξύ των οργανώσεων της Kοινωνίας των Πολιτών, η οποία έρχεται σε αντιπαράθεση με τη βιομηχανία ειδών διατροφής, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει διαφάνεια.

Η Κοινωνία των Πολιτών θεωρεί απαραίτητη την άρση του επιχειρηματικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση των μελετών του κλάδου. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δηλώνει, ότι τα ευρωπαϊκά τρόφιμα δεν ήταν ποτέ τόσο ασφαλή, όσο είναι σήμερα.

Στο τέλος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να αποφασίσουν, αν θα εφαρμόζεται η επιστήμη ή η πολιτική, όταν πρόκειται για θέματα, όπως οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής των φυτών, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Τον Ιούλιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε, ότι οι οργανισμοί που λαμβάνονται με τεχνική αναπαραγωγής φυτών με μεταλλαξογένεση είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) και πρέπει να εμπίπτουν στην οδηγία για τους ΓΤΟ.

Η εν λόγω απόφαση εξέπληξε τον κλάδο και κάποιους αγρότες της ΕΕ, οι οποίοι έκαναν λόγο για σοβαρό πλήγμα για την καινοτομία στη γεωργία της ΕΕ, προειδοποιώντας για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Οι αγρότες αυτοί, όπως φαίνεται, ταυτίζουν την καινοτομία με την συμμετοχή ΓΤΟ στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Γι’ αυτό αντιδρούν οι καταναλωτές και η εν γένει Κοινωνία των Πολιτών.