εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Αγροδιατροφή μετά το Brexit

0 comments
Η Αγροδιατροφή μετά το Brexit

 

Ο αγροδιατροφικός κλάδος στην Ευρώπη ζητά από την ΕΕ  να υπάρξει και ένα σενάριο για Brexit χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του κλάδου.

 

Συγκεκριμένα, με κοινή τους επιστολή τους προς τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, οι Copa και Cogeca (αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις), η CELCAA (Ένωση εμπόρων αγροδιατροφής στην ΕΕ) και η FoodDrinkEurope (Ευρωπαϊκή Ένωση Τροφίμων και Ποτών), τονίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει και ένα σενάριο για Brexit χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούν πως θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα οι εξαγωγικές εταιρείες, οι αγρότες και οι τελωνειακοί υπάλληλοι της ΕΕ.

Σύμφωνα με την κοινή επιστολή, «τα μέτρα αυτά δεν θα αποτρέψουν τη σημαντική διακοπή της προσφοράς στις αλυσίδες σε περίπτωση μη συμφωνίας. Είναι επίσης δύσκολο για τους μικρούς φορείς να προετοιμαστούν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά τις διαδικασίες εξαγωγής και να διαθέτουν τους απαιτούμενους πόρους».

Ως εκ τούτου οι συγκεκριμένες οργανώσεις καλούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εξετάσουν μονομερή μέτρα «έκτακτης ανάγκης» ειδικά για τον τομέα των αγροτικών προϊόντων διατροφής, καθώς η μη συμφωνία θα φέρει αλλαγές και προβλήματα.

Στην κοινή τους επιστολή, οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αλυσίδας αγροδιατροφής απαριθμούν ένα συγκεκριμένο σύνολο αποτελεσματικών μέτρων σχετικά με τα τελωνεία, την σήμανση, την ασφάλεια των τροφίμων και τις μεταφορές, που θα μπορούσαν να μετριάσουν τον αντίκτυπο μιας «μη συμφωνίας Brexit» στις αγροτικές επιχειρήσεις κατά το πρώτο διάστημα.

Η κοινή επιστολή καλεί επίσης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εξετάσουν προσεκτικά τις προσαρμογές στις αγορές, τις πολιτικές υποστήριξης και τα κεφάλαια Brexit έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν γρήγορα τυχόν απρόβλεπτα γεγονότα.

Αναμφίβολα, ο τομέας των αγροτικών προϊόντων διατροφής είναι ένας από τους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το 2017, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ-27 προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 41 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ΕΕ ανήλθαν σε 17 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι εμπλεκόμενες γύρω από το αγροτικό εμπόριο επιχειρήσεις απασχολούν περίπου 44 εκατομμύρια άτομα σε όλη την ΕΕ-28.

Πηγή: agrotypos.gr