εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το «Ελληνικό Γιαούρτι» Δικαιώθηκε

0 comments
Το «Ελληνικό Γιαούρτι» Δικαιώθηκε

 

Η Τσεχία υποχρεώθηκε να καταθέσει τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι». 

 

Η διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τσεχία ξεκίνησε το 2016 όταν ένας νόμος επέτρεπε στις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας να παράγουν προϊόντα με τη το όνομα «ελληνικό γιαούρτι».

Τόσο η Ελλάδα και ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Τσεχίας, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να εκφράζεται με σαφήνεια ως προς την ασυμβατότητα μεταξύ του ενωσιακού Δικαίου και της προτεινόμενης ρύθμισης για τη χρήση του όρου «ελληνικό».

Δήλωση σχετικά με τη γνωστοποίηση από τον Επίτροπο Υγείας, κ. Ανδρουκάϊτις για την απόσυρση από την Τσεχία της χρήσης του όρου «ελληνικό γιαούρτι», γιαουρτιού που παράγονται στην επικράτειά της έκανε ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος επισημαίνει ότι «πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει, της κατοχύρωσης του ελληνικού γιαουρτιού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Για την υπεράσπιση βέβαια της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες με απτά αποτελέσματα, όπως αυτά του γιαουρτιού αλλά και της φέτας».