εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ετικέτα «Περιβαλλοντικής Επίπτωσης» στα Προϊόντα Τροφίμων

0 comments
Ετικέτα «Περιβαλλοντικής Επίπτωσης» στα Προϊόντα Τροφίμων

 

Η κυβέρνηση της Δανίας συζητά προτάσεις για την απαίτηση από τους παρασκευαστές τροφίμων και τα σουπερμάρκετ να τοποθετήσουν ετικέτες στα προϊόντα με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

 

Σύμφωνα με το CNN, η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Δανικό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων, το οποίο αναγνωρίζει ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την προώθηση βέλτιστων γεωργικών πρακτικών, προκειμένου να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα της χώρας.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η παραγωγή τροφίμων επηρεάζει το κλίμα, αλλά αν ο υπόλοιπος κόσμος παρήγαγε τρόφιμα με τον τρόπο που κάνουμε στη Δανία, θα ήταν ένα καλύτερο μέρος», δήλωσε ο διευθυντής του συμβουλίου, Μόρτεν Χόιερ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2011, η Δανία κατατάσσεται 62η στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε σύνολο 216 χωρών.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια ακριβή ετικέτα. Πρέπει να συμπεριλάβουμε κάθε πληροφορία, ώστε τα προϊόντα όπως τα φυτικά υποκατάστατα του κρέατος να έχουν πληροφορίες σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις της σόγιας που παράγεται στη Νότια Αμερική», δήλωσε ο Χόιερ.

Η καλλιέργεια σόγιας έχει οδηγήσει στην αποψίλωση των τροπικών δασών στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα στη Βραζιλία. Το 70%-75% της σόγιας χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή για κοτόπουλα, χοίρους, αγελάδες και ψάρια σε όλο τον κόσμο, το 6% καταναλώνεται από τον άνθρωπο και το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτικών ελαίων ή προϊόντων όπως το βιοντίζελ.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μόνο η Ευρώπη εισήγαγε 27 εκατομμύρια τόνους σόγιας το 2011, κυρίως για ζωοτροφές και παραγωγή πετρελαίου. Οι περισσότερες εισαγωγές προήλθαν από τη βιομηχανία της Νότιας Αμερικής.