εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εκτιμήσεις για τα Αγροτικά Εμπορεύματα

0 comments
Εκτιμήσεις για τα Αγροτικά Εμπορεύματα

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Rabobank, το περιβάλλον των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, το οποίο παρέμεινε σχετικά σταθερό τα τελευταία χρόνια, απειλείται από εμπορικές διαμάχες, ασθένειες αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Η μεγαλύτερη τράπεζα στον τομέα των τροφίμων και των αγροτικών επιχειρήσεων, στην ετήσια έκθεσή της, στην οποία αναλύει τις προοπτικές τους στην αγορά, περισσότερων από 15 βασικών αγροτικών εμπορευμάτων, τονίζει πως αν και το περιβάλλον των τιμών των τροφίμων παραμένει σχετικά σταθερό, οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις, οι απειλή του Ελ Νίνιο αλλά και ασθένειες που επηρεάζουν την κτηνοτροφία, εστιάζοντας κυρίως στην πανώλη των χοίρων, προκαλούν μια αβεβαιότητα.

Ιδιαίτερα, ο Τζάστιν Σέραρντ, αναλυτής και σχεδιαστής στρατηγικών στην Rabobank, τονίζει ότι, οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα δύσκολο και ανησυχητικό 2019, αφού υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση, αν και είναι πιθανό να μην εκδηλωθούν όλα αυτά τα ρίσκα.

Οι κίνδυνοι που προκαλούν ανασφάλεια

Ψηλά στην λίστα της τράπεζας με τους αρνητικούς παράγοντες βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, ενώ υποστηρίζεται πως συγκεκριμένα η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας σημάδεψαν το 2018. Εφόσον, όπως αναμένεται, συνεχιστεί και μέσα στο 2019 η ένταση, τότε το παγκόσμιο εμπόριο και οι ροές που ακολουθεί θα αλλάξουν μια και καλή για αρκετά χρόνια. Η σόγια είναι το προϊόν που θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες. Με το 60% του παγκόσμιου εμπορίου σόγιας να καταλήγει στην Κίνα, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου (2019/19), η Κίνα θα αγοράζει λιγότερο από 90 εκατ. τόνους από τις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως άλλες αγορές θα καλύψουν τις κινεζικές ανάγκες. Η αναπόφευκτη υπερπροσφορά και αύξηση των αποθεμάτων σόγιας σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ, θα στριμώξει οικονομικά τους Αμερικανούς παραγωγούς, εκτιμά  η τράπεζα. Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από την κινεζική αγορά σε ό,τι αφορά και την ζωική πρωτεΐνη, γεγονός που αφήνει μια τεράστια ευκαιρία σε ΕΕ, Καναδά και Βραζιλία για την αύξηση των εξαγωγών χοιρινού.

Την ίδια στιγμή δυσοίωνες είναι οι αμερικανικές εξαγωγές εξαιτίας και του ισχυρού δολαρίου, το οποίο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, και θα συνεχίσει να ισχυροποιείται μέχρι τα τέλη του 2019, οπότε και θα σταθεροποιηθεί.

Η Rabobank αναμένει ότι η διάδοση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων θα συνεχίσει να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο στην παραγωγή χοιρινού κρέατος, αποδεικνύοντας ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής στην Κίνα με μείωση της προσφοράς, αύξηση των τιμών και υψηλότερες εισαγωγές. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υπερβολική προσφορά χοιρινού κρέατος και αυτό θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο ζήτημα εάν η έκρηξη της ΑΠΧ πλήξει τα επίπεδα παραγωγής και οδηγεί σε μείωση των εξαγωγικών ευκαιριών.

Τέλος, με μια 80% πιθανότητα να εκδηλωθεί μέχρι το τέλος του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο το φαινόμενο Ελ Νίνιο, η Rabobank αναμένει ότι το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα μεταξύ των αγορών βασικών προϊόντων. Ο καιρός αυτός μπορεί να σημαίνει αύξηση της παραγωγής σιταριού στις αμερικανικές νότιες πεδιάδες, σύμφωνα με την Rabobank. Εάν το φαινόμενο κορυφωθεί, οι αποδόσεις φοινικέλαιου, ζάχαρης και καφέ είναι πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά. Αυτό θα μεταβάλει, εν μέρει, τις εμπορικές ροές στις αγορές που σήμερα υπάρχει υπερπροσφορά, δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση για καφέ και ζάχαρη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή.

Πηγή: agronwes.gr