εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτεραιότητες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον Αγροτικό Τομέα

0 comments

 

 
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, καθώς και του αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανασυγκρότηση της γεωργίας.
 
 
 
Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε, ότι: «Θα αξιοποιήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα με έμφαση σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. Επίσης, εξήγγειλε την επαναφορά της 13ης σύνταξης και τη ρύθμιση αγροτικών χρεών, καθώς και την αναστολή πλειστηριασμών για γη, μηχανήματα των αγροτών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από τη βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Για τους συνεταιρισμούς ανέφερε πως η νέα ηγεσία θα αξιοποιήσει το συνεταιριστικό κίνημα, αλλά θα αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Παράλληλα είπε πως θα δοθεί μεγάλο βάρος στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και στις ομάδες παραγωγών.
 
Αναφερθείς στις πρόσφατες ζημιές από την κακοκαιρία τόνισε πως θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι άμεσα.
 
"Θα προχωρήσουμε σε νοικοκύρεμα των οικονομικών του υπουργείου, με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ", ανέφερε ενώ είπε πως στοχεύει σε σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

Ο κ. Αποστόλου μιλώντας για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, τόνισε επίσης, πως προχωρά στην ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών πόρων. «Η μέχρι χθες αντιμετώπιση των βοσκοτόπων αποτελεί τη χειρότερη περίπτωση ανικανότητας στη διαχείριση των ζητημάτων διακυβέρνησης της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ίδρυση τράπεζας αγροτικού σκοπού, η ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών για την ορθή και απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών πόρων. Ειδικά για την κτηνοτροφία θα υπάρξει υλοποίηση επιχειρησιακού προγράμματος με στόχο την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου» σημείωσε.
 
Τέλος, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ο κ. Αποστόλου διαπίστωσε πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οργανωμένη εξαγωγική πολιτική και αναφέρθηκε ειδικά στη φέτα και δεσμεύτηκε να υπάρξει προβολή των αγροτοδιατροφικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Τα βασικά σημεία
 
Για άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής που καταστρέφεται από την κακοκαιρία έκανε λόγο στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Αναφέρθηκε επίσης και σε έκτακτη ενίσχυση για τις ζωοτροφές«όπου υπάρχει ανάγκη».
 
Μετά τις επίκαιρες δηλώσεις του, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην ομιλία του στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του υπουργείου του με σωστή διαχείριση των πόρων του και διαβεβαίωσε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και τις αποθήκες, όπως και την κατάργηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ.
 
Στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται το μειωμένο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος και η σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ώστε αυτός να φτάσει στον μέσο όρο της ΕΕ μέχρι την καθιέρωση του αγροτικού πετρελαίου «που είναι και το κύριο ζητούμενο».
 
Επαναδιαβεβαίωσε για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους «που είναι το σύνολο των αγροτών», καθώς και για ρύθμιση των αγροτικών χρεών. «Γη, μηχανήματα, αποθήκες, δεν θα αφήσουμε να φύγουν από τον αγροτικό χώρο» διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής: «Πρέπει να ξαναστραφούμε με προσοχή στο να αξιοποιήσουμε την ανασυγκρότηση της γεωργίας, της μεταποίησης με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν» και παρουσίασε 11 τομές για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Με το μοντέλο που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, σημειώθηκε αποβιομηχάνιση, ενώ η αγροτική παραγωγή έμεινε στάσιμη ή και μειώθηκε. Οι βασικές αρχές που θα διέπουν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, είπε ο κ. Σταθάκης, είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η προστασία των δημόσιων αγαθών. Μίλησε ακόμη για αλλαγή του τραπεζοκεντρικού συστήματος και μια νέα ισορροπία κράτους-ιδιωτών.
 
«Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων προόδου» συνέχισε ο κος Σταθάκης. «Το ίδιο και η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένα αρχαίο μνημείο. Τα δημόσια αγαθά είναι παράγων ανάπτυξης. Η ιδέα ότι το τραπεζοκεντρικό σύστημα θα καθοδηγήσει τον οικονομικό μετασχηματισμό, είναι λάθος – και θα πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες», παρατήρησε.
 
Στις προτεραιότητες του υπουργείου του όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθούν αδιάθετα κονδύλια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ύψους επτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω στοχευμένων μέτρων για την κάλυψη όχι μόνο ζημιών, αλλά κυρίως για την υλοποίηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος για την κτηνοτροφία που θα έχει ως στόχο την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου.
 
Επίσης αναφέρθηκε στην απλοποίηση της γραφειοκρατίας με δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων που θα μεσολαβούν μεταξύ επιχειρήσεων-Δημοσίου, αλλά και στην έμφαση που θα δοθεί στη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Αναφερθείς στον νέο αναπτυξιακό νόμο σημείωσε ότι «έρχεται σε μετωπική ρήξη με το παλαιό καθεστώς, προτάσσοντας την ένταξη κοινωνικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
 
Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση για την αντιμετώπιση της διαπλοκής. «Ξεκινάμε με την καρδιά της διαπλοκής. Προκηρύσσουμε διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της χώρας» είπε.