εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατανάλωση Αυγών και Καλή Διάθεση

0 comments
 
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση αυγών, αλλά και ψαριού και γάλακτος συμβάλλουν στην καλά μας διάθεση.
 
 
 
Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στα αυγά, το ψάρι και το γάλα είναι υψηλά τα επίπεδα της τριπτοφάνης, ενός πρωτεϊνικού αμινοξέως απαραίτητου στην καθημερινή διατροφή, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, τη λεγόμενη ουσία της καλής διάθεσης (χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη).

Συγκεκριμένα, τρία αυγά για πρωινό τονώνουν τα αισθήματα γενναιοδωρίας μας, η οποία, όμως, εγείρει αμφιβολίες λόγω του μικρού της δείγματος. Βέβαια, τα αυγά πρέπει να προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής ή από ζώα που τρέφονταν με λιναρόσπορο.

Αυτό που διαπίστωσαν Ολλανδοί επιστήμονες από τον Ινστιτούτο Leiden είναι μία χημική ένωση των αυγών, η οποία αλληλεπιδρά με χημικές ουσίες του εγκεφάλου, περιλαμβανομένης της σεροτονίνης, και κάνει άνδρες και γυναίκες έως και δύο φορές πιο «επιρρεπείς» σε δωρεές. 

Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 32 άνδρες και γυναίκες. Αφού υποβλήθηκαν σε μία σειρά εξετάσεων, δόθηκαν στους 16 από αυτούς 0,8 gr. τριπτοφάνης (όσο περιέχεται σε περίπου τρία αυγά) και στους υπόλοιπους μία άλλη ουσία. Στη συνέχεια δόθηκαν σε όλους 10 ευρώ και η δυνατότητα να δωρίσουν τα χρήματα σε διάφορους κοινωφελείς οργανισμούς. Όσοι είχαν πάρει τριπτοφάνη δώρισαν όλο το ποσό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που δώρισαν το μισό.

Όσο για εκείνους που ανησυχούν ότι τρία αυγά την ημέρα μπορεί να εκτοξεύσουν τη χοληστερίνη τους στα ύψη, οι επιστήμονες επιμένουν ότι η χοληστερόλη που παίρνουμε από τα τρόφιμα (όπως τα αυγά) επηρεάζουν πολύ λίγο ή και καθόλου τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας. Για την ακρίβεια, τονίζουν, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών, για την πέψη και για την παραγωγή ορμονών.
 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ