εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Εκλογική Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αγροτικός Κόσμος

0 comments

 

 
Σύμφωνα με στοιχεία της Public Issue, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη που του έδωσαν οι αγρότες.
 
 
 
Η ταυτόσημη με τους αγρότες εντυπωσιακή άνοδός του στις αγροτικές περιοχές (+15,3%), είχε αποτέλεσμα η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, από μόλις 22,2% το 2012, να προσεγγίζει σήμερα το 37,5% και μάλιστα να υπερβαίνει ελαφρώς την επιρροή του στα αστικά κέντρα (35,6%), αναφέρει σε ενδιαφέρουσα ανάλυσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Γιάννης Μαυρής, πολιτικός επιστήμονας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μαυρή, ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την απόλυτη εκλογική κυριαρχία, που διέθετε ήδη από το 2012, στους μισθωτούς του Δημοσίου Τομέα (ΔΤ), 44,6%, στους μισθωτούς του Ιδιωτικού Τομέα (ΙΤ), 39,5%, στους ανέργους, 44,3% και τους φοιτητές, 42,3%. Η άνοδός του είναι μεγαλύτερη στους μισθωτούς του ΔΤ (+11,4%) και μάλιστα υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη που εμφανίζει μεταξύ των μισθωτών του ΙΤ (+5,1%) και μικρότερη μεταξύ των ανέργων και των φοιτητών.
 
Αναφορικά με την κατηγορία «φοιτητές», θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτή αφορά το σύνολο της νεολαίας που βρίσκεται ενταγμένη στους τριτοβάθμιους εκπαιδευτικούς μηχανισμούς και όχι μόνον το μικρό τμήμα της (10-20%) που συμμετέχει στις φοιτητικές εκλογές.
 
Από την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος προκύπτει ακόμη ότι η κοινωνική βάση της αντιμνημονιακής συμμαχίας, που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει διευρυνθεί σημαντικά.
 
Σήμερα η εκλογική του υποστήριξη περιλαμβάνει, εκτός από την πλειοψηφία των μισθωτών και των ανέργων, σημαντικά τμήματα του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας, που καταστρέφονται οικονομικά και κοινωνικά από το Μνημόνιο:
 
α) των εργοδοτικών / επιχειρηματικών στρωμάτων, που είναι προσανατολισμένα στην εσωτερική αγορά, β) των ελεύθερων επαγγελματιών, γ) των παραδοσιακών μικροαστικών στρωμάτων της μικρής ιδιοκτησίας στην παραγωγή και την κυκλοφορία (βιοτέχνες, μικρέμποροι) και δ) των αγροτικών στρωμάτων.
 
Η μεγαλύτερη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε στους αγρότες (+16,8%), ενώ >10% είναι η άνοδος στους επαγγελματίες / βιοτέχνες (+12,7%).
 
Η διεύρυνση της εκλογικής υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ επιφέρει, σε σχέση με το 2012, μια σημαντική ανατροπή στα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εκλογικής του υποστήριξης. Με βάση το μορφωτικό επίπεδο, η μεγαλύτερη αύξηση της επιρροής του, +20,5%, παρατηρείται μεταξύ των αποφοίτων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντιστρέφοντας τώρα πλήρως την κλιμάκωση της κοινωνικής του απήχησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται «λαϊκότερο» κόμμα. Οι οπαδοί της θεωρίας του «λαϊκισμού» μπορούν, ελεύθερα, να φρίξουν! Αλλά η κοινωνική συμμαχία που έχει διαμορφωθεί απέναντι στον ελληνικό νεοφιλελευθερισμό είναι ευρύτατη και αυτό εγγράφεται στις πολιτικές υποθήκες των εκλογών του 2015.
 
Η μεταστροφή της υπαίθρου
 
Είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο, τόσο στην προδικτατορική όσο και στην μεταπολιτευτική περίοδο, ότι η εκλογική μεταστροφή της υπαίθρου συντελείται πάντοτε σε δεύτερο χρόνο. Κατά κανόνα, οι αγροτικές περιοχές τείνουν να ακολουθούν, με κάποια χρονική υστέρηση, τα αστικά κέντρα, σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Μαυρή.
 
Η μεταστροφή των στρωμάτων της υπαίθρου συντελέσθηκε τόσο εις βάρος της Ν.Δ. (-8,4%), όσο όμως και εις βάρος των αγροτικών υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυριολεκτικά συντρίφτηκε. Ακολουθώντας πανομοιότυπα την πορεία της ΕΔΗΚ, μεταξύ 1977 και 1981, σημείωσε απώλειες της τάξης του 10% και συρρικνώθηκε από το 15,6% του 2012, σε μόλις 5,6%.