εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αξιοποίηση Δημόσιας Αγροτικής Περιουσίας

0 comments
Αξιοποίηση Δημόσιας Αγροτικής Περιουσίας

 

Εξακολουθεί να παραμένει αναξιοποίητη δημόσια αγροτική περιουσία εκατομμυρίων στρεμμάτων, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος αγροτών και κτηνοτρόφων.

 

Το καθεστώς αταξίας στο χώρο της δημόσιας αγροτικής ακίνητης περιουσίας παραμένει, αφού δεν έχει ακόμα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίησή της προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των συνεργατικών τους σχημάτων.

Έτσι, η χώρα μας χάνει κατά πολλούς ένα επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στη «μάχη» των κονδυλίων που διεξάγεται για τη νέα ΚΑΠ, μετά το 2020, σε επίπεδο ΕΕ, αφού μη έχοντας ενσωματώσει τις εκτάσεις αυτές στις γεωργικές, εμφανίζει ένα υψηλό ποσοστό επιδοτήσεων ανά δικαιούχο (αναλογία καλλιεργούμενων εκτάσεων – ύψος ενιαίας ενίσχυσης). Το γεγονός αυτό δημιουργεί, κατά πολλούς, κινδύνους για το μέλλον και το ύψος των επιδοτήσεων, με κυριότερο το παράδειγμα των βοσκότοπων, για τους οποίους η χώρα μας θα μπορούσε να λάβει βοήθεια από την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει στο ΥΠΑΑΤ από το 2015 για την διαχείριση των χιλιάδων αυτών ακινήτων ανά την ελληνική επικράτεια δεν έχει τελεσφορήσει ακόμα. Η προσπάθεια αυτή είχε ως κεντρικό της άξονα τη δημιουργία, τη στελέχωση και τη λειτουργία ενός κρατικού οργανισμού, του ΟΔΙΑΓΕ, ο οποίος θα ήταν επί της ουσίας υπεύθυνος για τη διαχείριση των ακινήτων αυτών. Οι πληροφορίες επ’ αυτού αναφέρουν ότι ο ΟΔΙΑΓΕ δεν έχει καν Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ κάποιες τροπολογίες που θα διευκόλυναν τη λειτουργία του δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή.

Πρώτος στόχος του ΟΔΙΑΓΕ ήταν η αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων, όπως των περιοχών γύρω από τη λίμνη Κάρλα (13.000 στρέμματα), η λίμνη Αγουλινίτσας  (20.000 στρέμματα), το έλος Κλειδίου (12.500 στρέμματα), εκτάσεις που διανέμονται –πολλές φορές χωρίς κανόνες- σε παραγωγούς, προκειμένου εκείνοι να τις καλλιεργούν, αλλα και να ενεργοποιούν δικαιώματα, έναντι χαμηλού τιμήματος.

Δεύτερος στόχος του ΟΔΙΑΓΕ ήταν η αξιοποίηση της περιουσίας και των εγκαταστάσεων αγροτικών συνεταιρισμών που εκκαθαρίζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι εκτάσεις ανήκουν στην δικαιοδοσία του ΥΠΑΑΤ και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ πριν από λίγες ημέρες η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε επί της ουσίας τη συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος, με βάση ένα νόμο (4061) του 2012.

Με τις εκκαθαρίσεις των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, προκύπτουν και άλλα ακίνητα, τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα στην Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων (ΕΤΑΔ). Σύμψωνα με σχετικούς υπολογισμούς τα ακίνητα αυτά αντιπροσωπεύουν εκτάσεις, που ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. στρέμματα.