εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εποπτεία του Κράτους στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

0 comments
Εποπτεία του Κράτους στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

 

Οι λεπτομέρειες του τρόπου άσκησης κρατικής εποπτείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί των Αγροτικών Συνεταιρισμών καθορίζονται με σχετική Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 8 Νοεμβρίου (ΦΕΚ 4985).

 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την με αριθμό 2707/144666 ΥΑ, σύμφωνα με την οποία η εποπτεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών ασκείται μέσω της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων, Επιθεώρησης και Συνεργατισμού, του ΥΠΑΑΤ, που θα είναι η αρμόδια αρχή και θα εποπτεύει τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Κλαδικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Κλαδικούς Εθνικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους αναγκαστικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις τους, τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

Η άσκηση της εποπτείας σε συγκεκριμένο Αγροτικό Συνεταιρισμό γίνεται με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα αρμόδια όργανα σε περιπτώσεις που υπάρχουν σαφείς και εμπεριστατωμένες καταγγελίες σε βάρος των Διοικήσεων για μη τήρηση νόμου, καταστατικού, αποφάσεων οργάνων διοίκησης και γενικά των τηρούμενων βιβλίων και στοιχείων καθώς και οικονομικοδιαχειριστικών ζητημάτων, καθώς και ύστερα από αίτημα όσων έχουν έννομο συμφέρον, αλλά και αν ο Υπουργός κρίνει ότι πρέπει να ασκηθεί εποπτεία και έλεγχος.

Οι υπάλληλοι – ελεγκτές της αρμόδιας αρχής έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο που αφορά ή είναι χρήσιμο για την άσκηση του έργου και της αποστολής τους ενώ ειδικότερα οι υπάλληλοι-ελεγκτές για οικονομικοδιαχειριστικά θέματα έχουν, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, δικαιώματα και καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου, τα οποία ασκούνται σύμφωνα με τους όρους και τις διατυπώσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Στην περίπτωση που από το πόρισμα εποπτείας, προκύψουν ενδείξεις ότι έχουν τελεσθεί από μέλη των οργάνων διοίκησης πράξεις που τιμωρούνται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή άλλων ειδικών νόμων ή από τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4384/2016.

Στο Άρθρο 2 περιγράφονται το περιεχόμενο και τα καθήκοντα των οργάνων της κρατικής εποπτείας:

  1. Το περιεχόμενο της κρατικής εποπτείας που ασκεί η Διεύθυνση Οικονομικών Ελέγχων, Επιθεώρησης και Συνεργατισμού και τα καθήκοντα των οργάνων εποπτείας του άρθρου 3 της παρούσης αφορούν:

α) τη διαπίστωση της σύννομης λειτουργίας των ΑΣ, ΚΑΣ, ΚΕΑΣ και ΑνΣ-ΕΑνΣ και ειδικότερα τη διαπίστωση της νομιμότητας των πράξεων και την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, του καταστατικού και των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης,

β) την υποβοήθηση του έργου των ΑΣ, ΚΑΣ, ΚΕΑΣ και ΑνΣ-ΕΑνΣ για την πληρέστερη άσκηση των δραστηριοτήτων τους,

γ) την τήρηση του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και

άλλων συλλογικών μορφών του άρθρου 19 του ν. 4384/2016 και την αξιολόγηση των ΑΣ, ΚΑΣ, ΚΕΑΣ, ΑνΣ-ΕΑνΣ και ΑΕΣ μέσω αυτού,

δ) την εξακρίβωση της αλήθειας των χρηματοιοκονομικών καταστάσεων και γενικά των βιβλίων και στοιχείων που τηρούνται από τους ΑΣ, ΚΑΣ, ΚΕΑΣ και ΑνΣ-ΕΑνΣ,

ε) την εξακρίβωση της καταβολής της αξίας των συνεταιρικών μερίδων ή άλλων ληξιπρόθεσμων οικονομικών υποχρεώσεων των μελών των ΑΣ, ΚΑΣ, ΚΕΑΣ και ΑνΣ-ΕΑνΣ.

Οι ελεγκτές ελέγχουν:

α) για νομικοδιοικητικά θέματα: τη νομιμότητα των αποφάσεων και των πράξεων των οργάνων διοίκησης των ΑΣ, την ορθή τήρηση του βιβλίου μητρώου μελών βιβλίων πρακτικών των οργάνων διοίκησης και κάθε άλλου βιβλίου που προβλέπεται από το καταστατικό.

β) για οικονομικοδιαχειριστικά θέματα: τη λογιστική τάξη και ορθή τήρηση των λογιστικών βιβλίων και στοιχείων, τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και την έκθεση πεπραγμένων διαχείρισης του ΔΣ, τη διαχειριστική τάξη (όσον αφορά τη νομιμότητα της πραγματοποίησης των δαπανών) και την οικονομική κατάσταση του ΑΣ.