εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων

0 comments
Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων

 

Νέα κρούσματα της ασθένειας έχουν καταγραφεί σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία, Κίνα και σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία, αυξάνοντας την ανησυχία σε όλη την ΕΕ.

 

Η  ανησυχία έχει σχέση με τον οικονομικό και εμπορικό αντίκτυπο που θα έχει η πιθανή εξάπλωση της νόσου, η οποία ήδη έχει θέσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος σε κόκκινο συναγερμό.

Τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στο Βέλγιο οδήγησαν σε αποκλεισμό των εισαγωγών βελγικού χοίρειου κρέατος σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη, ενώ παράλληλα τις «πόρτες» τους έκλεισαν Ολλανδοί και Γερμανοί μεταποιητές. Ήδη οι βελγικές τιμές κατέγραψαν μείωση της τάξης του 6,2% την περασμένη εβδομάδα, ενώ μείωση τιμών κατά 3,5% καταγράφηκε σε Ολλανδία και Γερμανία, όπου στη δεύτερη οι τιμές είχαν πτωτική πορεία και πριν το ξέσπασμα κρίσης της νόσου.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται υπουργείο και κτηνιατρικές υπηρεσίες και στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας ενημερώσεις και εκδίδοντας συστάσεις, ώστε να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας, με πρωτοστάτες τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, λόγω και των χερσαίων συνόρων με τη Βουλγαρία, όπου ήδη έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα από το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην περιφέρεια ΑΜΘ, Αχιλλέα Σαχπατζίδη, πρόκειται για ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας που προσβάλει τους χοίρους και τους αγριόχοιρους. Η νόσος δεν επιτρέπει μέτρα αντιμετώπισης από τη στιγμή της εμφάνισής της πλην της θανάτωσης, οπότε λόγω του ότι πρόκειται για μία πολύ βιομηχανοποιημένη εκτροφή, το κόστος που υφίσταται ο εκτροφέας και η χώρα είναι πολύ μεγάλο. Το γεγονός ότι οι υπάρχουσες χοιροτροφικές μονάδες στην περιοχή είναι περιορισμένες, αλλά και το ότι στα σύνορα με τη Βουλγαρία διαβιούν κυρίως μουσουλμάνοι, που δεν καταναλώνουν χοιρινό κρέας, με συνέπεια να μην υπάρχουν οικόσιτοι χοίροι, αποτελούν τη θετική πλευρά του νομίσματος. Ωστόσο, αρνητική είναι η παρουσία πολλών κυνηγών αγριόχοιρου, που κατεβάζουν τα θηράματα στην ενδοχώρα.

Συστάσεις για το θέμα της αφρικανικής πανώλης και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται εξέδωσαν και οι κατά τόπους ΔΑΟΚ στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Ειδικότερα, από τα τμήματα Κτηνιατρικής στους νομούς Πέλλας, Πιερίας και Κοζάνης επισημαίνεται η ανάγκη επαγρύπνησης χοιροτρόφων, κυνηγών, υπευθύνων σφαγείων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων και κρέατος, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων (Δασικές Υπηρεσίες, Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, ορειβατικοί σύλλογοι, Φορείς Διαχείρισης βιοτόπων και όμιλοι πεζοπορίας κ.λπ.) σε όλη τη χώρα και ιδίως στα βόρεια σύνορά, ώστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές να εξασφαλισθεί η αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα μας.

Μέτρα για την προστασία από τη νόσο, βάσει των σημαντικών οδών εισόδου της

Δεδομένου ότι η νόσος μεταδίδεται πολύ εύκολα σε χοίρους και αγριόχοιρους και επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα, οι κύριες οδοί εισόδου της είναι μέσω της άμεσης αλλά και έμμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα, μέσω της σίτισης με μολυσμένα προϊόντα χοίρων, μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. στρωμνή, ζωοτροφή, οχήματα, ρουχισμό, μπότες/παπούτσια, εξοπλισμό) καθώς και μέσω των εντόμων. Για τους παραπάνω λόγους συστήνεται:

  • Προσεκτική απόρριψη των απορριμμάτων στους ενδεδειγμένους κάδους, ώστε οι χοίροι να μην έχουν πρόσβαση σε σημεία απόρριψης σκουπιδιών
  • Απαγόρευση της σίτισης των χοίρων με υπολείμματα τροφίμων και οικιακά απορρίμματα
  • Αποφυγή επαφής με ζώα άλλων εκμεταλλεύσεων, αγριόχοιρους και άλλα είδη ζώων
  • Τα άγρια χοιρίδια να μη μεταφέρονται από τις δασικές εκτάσεις στις εκμεταλλεύσεις, ώστε να γίνουν εκτρεφόμενα
  • Τα θηράματα αγριόχοιρων να μην εισέρχονται στην εκμετάλλευση
  • Το ωμό κρέας, τα ζωικά υποπροϊόντα των σφαγείων και τα οικιακά απορρίμματα να μη χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή για χοίρους ή άλλα είδη ζώων
  • Απομόνωση ασθενών και νεοεισερχόμενων ζώων
  • Αγορά χοίρων και σπέρματος γνωστού καθεστώτος (να συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό).

Μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να ληφθούν από τους χοιροτρόφους

Τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν τις διαχειριστικές πρακτικές και τα μέτρα υγιεινής για την αποτροπή ή τη μείωση της πιθανότητας εισόδου μιας νόσου σε μια εκμετάλλευση ή τη μετάδοσή της προς άλλες εκμεταλλεύσεις. Αποτελεί βασική αρχή προφύλαξης και έναντι πληθώρας εξωτικών νοσημάτων, όπως η Αφρικανική Πανώλη:

  • Να επιτρέπετε την είσοδο σε οχήματα και εξοπλισμό μόνο εφόσον έχουν προηγουμένως καθαριστεί και απολυμανθεί
  • Μην δανείζεστε εξοπλισμό/οχήματα από άλλες μονάδες
  • Διατηρείτε τις εγκαταστάσεις σας κατά το δυνατόν καθαρές και τακτοποιημένες.
  • Περιορίστε την είσοδο μόνο στους απολύτως απαραίτητους και βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζουν ορθές πρακτικές υγιεινής (καθαρά ρούχα, χέρια κ.λπ.)
  • Τοποθετήστε σημεία απολύμανσης στις εισόδους/εξόδους της μονάδας
  • Να αποφεύγεται η είσοδος από όσους έχουν επισκεφθεί πρόσφατα άλλες εκμεταλλεύσεις
  • Άμεση αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων
  • Τακτική χρήση εξωπαρασιτοκτόνων στα ζώα και στις εγκαταστάσεις και τοποθέτηση σιτών στα παράθυρα.

Πηγή: Από άρθρο των Μαρίας Αμπατζή, Αφροδίτης Χρυσοχόου, Μαρίας Αντωνίου