εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξισωτική Αποζημίωση

0 comments
Εξισωτική Αποζημίωση

 

Προκειμένου να εισπράξουν την εξισωτική αποζημίωση οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι θα πρέπει ο βοσκότοπος να βρίσκεται σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή, ενώ για τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους λαμβάνεται υπόψη η έδρα της εκτροφής.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση, η οποία έληξε, αναφέρεται στην οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός ορεινών).

Η έννοια των «μειονεκτικών περιοχών» εισήχθη με την Οδηγία 75/268/ΕΟΚ «για να εξασφαλίζεται η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητος και με αυτόν τον τρόπο η διατήρηση ενός ελαχίστου ορίου πυκνότητος πληθυσμού ή η συντήρηση της υπαίθρου σε ορισμένες μειονεκτικές περιοχές» και με απώτερο σκοπό «να ευνοήσει τις γεωργικές δραστηριότητες και να βελτιώσει το εισόδημα των γεωργών σ’ αυτές τις περιοχές».

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), με έκθεσή του το 2003, άσκησε ιδιαίτερη κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνοντας ότι «Η Επιτροπή δεν διαθέτει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το κατά πόσο η κατάταξη των μειονεκτικών περιοχών είναι έγκυρη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας στην κριτική του ΕΕΣ, ξεκίνησε διαδικασία αλλαγής του τρόπου οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών της παραγράφου 3.4 της Οδηγίας 75/268/ΕΟΚ (άρθρο 19 Καν(ΕΚ) 1257/1999), καθώς οι ορεινές περιοχές οριοθετούνται με μετρήσιμα κριτήρια, κοινά για όλα τα κράτη – μέλη, ενώ η έκταση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα υπόκειται σε ανώτατο όριο ανάλογα με την έκταση της χώρας.

Κανονιστικά, η νέα οριοθέτηση βασίστηκε σε βιοφυσικά κριτήρια κοινά για όλα τα κράτη – μέλη, ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς «ιδίως χαμηλή παραγωγικότητα του εδάφους ή κακές κλιματικές συνθήκες, και η διατήρηση εκτατικής γεωργικής δραστηριότητας να είναι σημαντική στις περιοχές αυτές για τη διαχείριση της γης».

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου δήλωσε ότι όποιος κτηνοτρόφος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, δεν θα μπορεί να εισπράττει την εξισωτική αποζημίωση.