εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διατροφικά Ζητήματα του Σκύλου και της Γάτας

0 comments
Διατροφικά Ζητήματα του Σκύλου και της Γάτας

 

Οι θρεπτικές ανάγκες των κατοικίδιων ζώων αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία τους και οι κτηνίατροι οφείλουν να συμβουλεύουν και να παρέχουν τις απαραίτητες οδηγίες στους πελάτες τους, με σκοπό την επιλογή της κατάλληλης διατροφής.

 

Ξεκινώντας με το στάδιο της ανάπτυξης, μέχρι την πλήρη σκελετική ωριμότητα, τα κουτάβια και τα γατάκια πρέπει να τρέφονται με ένα πλήρες και ισορροπημένο σιτηρέσιο που ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της ανάπτυξης. Στις γάτες και τους σκύλους μικρόσωμων και μεσαίου μεγέθους φυλών, η σκελετική ωριμότητα επιτυγχάνεται συνήθως στην ηλικία του ενός έτους. Οι σκύλοι μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών πιθανώς δε θα φθάσουν στη σκελετική ωριμότητα νωρίτερα από την ηλικία των 15 έως 18 μηνών.

Επομένως, κατά την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ενημερώνονται για τη σημασία του ισορροπημένου σιτηρεσίου και την προδιάθεση της φυλής του κατοικιδίου τους σε διατροφικές διαταραχές, όπως είναι οι λιπιδικές διαταραχές σε σκύλους φυλής miniature Schnauzer, με στόχο την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση της σοβαρότητας των πιθανών καταστάσεων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως στα κουτάβια μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών θα πρέπει να προτείνουμε μια διατροφή με χαμηλότερο ποσοστό ασβεστίου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες φυλές. Συνίσταται, αλλά δεν απαιτείται, η τροφή που καταναλώνουν να έχει μικρότερους λόγους ασβεστίου προς φώσφορο (1-1,3: 1 έναντι 1-2: 1 σε δίαιτες αύξησης). Δεδομένου ότι οι σκύλοι των παραπάνω φυλών έχουν μεγάλη προδιάθεση εμφάνισης ορθοπεδικών παθήσεων, θα πρέπει να διατρέφονται με δίαιτες ειδικά διαμορφωμένες για αυτές τις φυλές, χωρίς πρόσθετα συμπληρώματα, μέχρι να φτάσουν στη πλήρη σκελετική ωριμότητα. Μελέτες έχουν δείξει πως η υπερβολική προσφορά τροφής σε ένα κουτάβι μεγαλόσωμης φυλής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος, οπότε οι δίατες που επιλέγονται θα πρέπει να είναι μειωμένης ενεργειακής πυκνότητας.

Επιπλέον, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μετριάσει τη σοβαρότητα της αρθρίτιδας σε μεταγενέστερο στάδιο. Οι ειδικές συστάσεις για την ποσότητα των ημερήσιων θερμίδων πρόσληψης μπορούν να αποτελέσουν ένα σαφές θεμέλιο για να ελαχιστοποιήσουν τη σύγχυση των ιδιοκτητών. Μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να αποτρέπει την ανάπτυξη διατροφικών προβλημάτων όπως είναι η παχυσαρκία και οι θρεπτικές διαταραχές. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η παροχή πρόσθετων συμπληρωμάτων είναι περιττή. Επιπλέον, οι λιχουδιές θα πρέπει να περιορίζονται σε ποσοστό μικρότερο από το 10% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης του κατοικίδιου ζώου. Πιο συγκεκριμένα, εάν ένας σκύλος χρειάζεται 1000 kcal ημερησίως, οι λιχουδιές θα πρέπει να συνεισφέρουν έως 100 kcal.

Στη συνέχεια, όταν ένας σκύλος ή μία γάτα στειρωθούν, η θερμιδική πρόσληψη θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% περίπου ώστε να ληφθούν υπόψιν οι χαμηλότερες ενεργειακές ανάγκες μετά από αυτή τη διαδικασία. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο είναι ήδη υπέρβαρο ή έχει διαγνωστεί με άλλα προβλήματα υγείας, θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε έναν κτηνίατρο διατροφολόγο ο οποίος θα επιβεβαιώσει πως η διατροφή του ζώου ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και καλύπτει κατάλληλα την κατάσταση της υγείας του.

Όσον αφορά τη συντήρηση των ενηλίκων, μετά την πλήρη σκελετική ωριμότητα, η διατροφή θα πρέπει να διαμορφώνεται έπειτα από αξιολόγηση του ζώου η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού για τις διατροφικές του συνήθειες και τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος. Φυσικά, είναι απαραίτητη η συνεχή παρακολούθηση της υγείας του ζώου που διευκολύνει την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να αλλάξουν οι ανάγκες του ζώου σε θρεπτικά συστατικά.

Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν διαφορετικές απαιτήσεις θρεπτικών συστατικών. Ενώ οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να τρέφονται με τρόφιμα που προορίζονται για σκύλους, οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά ενός σκύλου θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα τρόφιμα που προορίζονται για γάτες. Επιπλέον, τα κουτάβια και τα γατάκια δεν πρέπει να τρέφονται με τροφές για ενήλικα ζώα μέχρι να φτάσουν στη σκελετική τους ωριμότητα. Οι ενήλικες σκύλοι και γάτες μπορούν να διατρέφονται με τις δίαιτες όλων των τύπων, αλλά με προσοχή, καθώς ορισμένες δίαιτες μπορεί να παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που χρειάζονται.

Ένα άλλο συχνό ζήτημα είναι η επιλογή μεταξύ της χορήγησης κονσέρβας ή ξηράς τροφής. Υπάρχουν λίγες μελέτες που καθορίζουν εάν η ξηρά τροφή ή οι κονσέρβες είναι καλύτερες για την υγεία των κατοικίδιων ζώων. Όσον αφορά τους υγιείς σκύλους και γάτες, οι ιδιοκτήτες τους είναι αυτοί που θα κάνουν την επιλογή. Όμως σε κατοικίδια με συγκεκριμένες παθήσεις όπως είναι για παράδειγμα οι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να συνιστώνται δίαιτες υψηλής υγρασίας. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μαγειρεύουν οι ίδιοι το φαγητό του αγαπημένου τους φίλου θα πρέπει να ενημερωθούν οπωσδήποτε από κάποιον κτηνίατρο για τη σύσταση και την ποσότητα του κάθε γεύματος. Με την πάροδο του χρόνου, οι σκύλοι ή οι γάτες φτάνουν στο στάδιο που θεωρούνται μεσήλικες ή υπερήλικες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως σε κάθε φυλή και είδος η ηλικία στην οποία ένα ζώο θεωρείται μεσήλικο ή υπερήλικο διαφέρει. Πολλά κατοικίδια ζώα μπορούν να συνεχίσουν να διατρέφονται με δίαιτες που προορίζονται για ενήλικα ζώα σε ολόκληρη τη ζωή τους, ενώ άλλα ζώα καθώς μεγαλώνουν μπορεί να χρειαστούν προσαρμογή με βάση τις θρεπτικές ανάγκες τους. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη μία ολοκληρωμένη διατροφική αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψιν τις ενδεχόμενες ιατρικές παθήσεις όπως είναι η νεφρική νόσος ή ο σακχαρώδης διαβήτης που απαιτούν διατροφικές τροποποιήσεις.

Συμπερασματικά, οι γάτες και οι σκύλοι έχουν μεταβαλλόμενες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά καθώς μεγαλώνουν, από το στάδιο του απογαλακτισμό μέχρι την ενηλικίωση και τα μεγαλύτερα χρόνια τους. Η επιλογή της κατάλληλης διατροφής μπορεί να αποφύγει τις ανισορροπίες των θρεπτικών ουσιών και τις ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο ευζωία και μακροζωία.

Πηγή: DIAGNOVET, 19.08.2017 – Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Δαραβίγκα