εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπόριο Σόγιας ΗΠΑ-ΕΕ – Ανίερη Συμφωνία

0 comments
Εμπόριο Σόγιας ΗΠΑ-ΕΕ – Ανίερη Συμφωνία

 

Συμφωνία για υψηλότερες εισαγωγές σόγιας – βεβαίως μεταλλαγμένης – πραγματοποίησε η ΕΕ μέσω του Προέδρου της, προκειμένου να κατευνάσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο κ. Τραμπ, αντί η ΕΕ να επενδύσει στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για τις εισαγωγές σόγιας στην ΕΕ, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση των εισαγωγών σόγιας από τις ΗΠΑ κατά 283%, αυξάνοντας το συνολικό μερίδιο της ΕΕ στις εισαγωγές σόγιας στις 37%, από 9% πριν από ένα χρόνο.

Ο Πρόεδρος Juncker έχει πλέον θέσει σε εφαρμογή ένα διμηνιαίο-κάθε δύο μήνες-μηχανισμό αναφοράς σχετικά με την εξέλιξη του εμπορίου σόγιας από τις ΗΠΑ στην ΕΕ.

Αυτή είναι η πρώτη συγκεκριμένη συνέχεια της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-ΗΠΑ που συμφωνήθηκε στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής Juncker και του Προέδρου των ΗΠΑ Trump.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εισάγει περισσότερη σόγια από τις ΗΠΑ και αυτό συμβαίνει όταν μιλάμε» , δήλωσε ο Πρόεδρος Juncker, ενώ θεωρεί ότι «Αυτή είναι μια ευνοϊκή κατάσταση για τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες.»

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία Phil Hogan δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακρόχρονοι εταίροι και υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων. Εκφράσαμε την προθυμία μας να εισαγάγουμε περισσότερη σόγια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό συμβαίνει ήδη. Οι ευρωπαίοι και αμερικανοί αγρότες έχουν πολλά να κερδίσουν εργαζόμενοι από κοινού».

Η ΕΕ χρειάζεται σόγια στην Ευρώπη ως πηγή πρωτεϊνών για τη διατροφή των ζώων μας, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, των χοίρων και των βοοειδών, καθώς και για την παραγωγή γάλακτος. Η ΕΕ εισάγει σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια τόνους ετησίως, επειδή δεν μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες. Οι τιμές των ΗΠΑ τόσο για σόγια όσο και για σόγια είναι σήμερα η πιο ανταγωνιστική στην αγορά και ως εκ τούτου μια πολύ ελκυστική επιλογή ζωοτροφών για τους ευρωπαίους εισαγωγείς και χρήστες.

Η έκθεση είναι η πρώτη από τις δύο μηνιαίες συνεισφορές (κάθε δύο μήνες) από την Επιτροπή στην εκτελεστική ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τους προέδρους Juncker και Trump κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιουλίου. Η εκτελεστική ομάδα εργασίας ξεκίνησε την εργασία της αυτή την εβδομάδα, με τους ανώτερους συμβούλους του προέδρου Juncker και του προέδρου Trump να είναι σε τακτική επαφή με το πώς να εφαρμόσει καλύτερα την κοινή δήλωση. Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, κ. Cecilia Malmstrom, ηγείται του έργου από την πλευρά της ΕΕ και θα υποβάλει τακτικά εκθέσεις σχετικά με το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σχετικά με τη σόγια προέρχονται από το Παρατηρητήριο της αγοράς καλλιεργειών, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 για να μοιραστεί δεδομένα αγοράς και βραχυπρόθεσμη ανάλυση για να εξασφαλίσει περισσότερη διαφάνεια.

Αντιδράσεις κατά της συμφωνίας

Βολές κατά της Κομισιόν εξαπολύουν γαλλικές οργανώσεις αγροτών, κατηγορώντας τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της ευρωπαϊκής γεωργίας προκειμένου να κατευνάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών (OPG), Nicolas Jaquet, σχολίασε την υπόσχεση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Προκειμένου να διευκολύνετε τον πρόεδρο Τράμπ να προχωρήσει σε μια εμπορική αναμέτρηση με την Κίνα, επιθυμείτε η ΕΕ να εισάγει περισσότερη σόγια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εισαγωγές σόγιας είναι πολύ επιζήμιες για την ευρωπαϊκή γεωργία» αναφέρει ο Jaquet σε ανοικτή επιστολή του προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Τα εδάφη που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, καλλιεργούνται με σιτάρι. Ως εκ τούτου, η ΕΕ είναι τεχνητά πλεονασματική στο σιτάρι, και ελλειμματική σε ελαιούχους σπόρους και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Για να πουλήσουμε αυτό το σιτάρι, πρέπει να το διαθέτουμε σε χαμηλή τιμή στην παγκόσμια αγορά».

Η εισαγωγή επιπλέον σόγιας αναμένεται να σηματοδοτήσει τον περαιτέρω εκτοπισμό των ελαιοπρωτεϊνούχων από τα ευρωπαϊκά εδάφη, για χάρη των καλλιεργειών σιτηρών. Η αύξηση των εκτάσεων των τελευταίων θα σημάνει νέα πτώση στις τιμές τους, λειτουργώντας εις βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών σιτηρών.

Ο κ. Jaquet περιέγραψε τις ευρωπαϊκές εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ ως «τοξικές και ανεπιθύμητες», καθώς δεν συμβαδίζουν με τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα της Ευρώπης. Όπως ανέφερε, «το 95% των αμερικανικών ποικιλιών σόγιας έχουν απαγορευτεί στους ευρωπαϊκούς αγρούς, καθώς θεωρούνται επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία, όντας γενετικά τροποποιημένες». Σε αυτές περιλαμβάνονται πολλές ποικιλίες που είναι συμβατές με τη δραστική ουσία γλυφοσάτη.

«Είναι εκπληκτικό ότι η ΕΕ, παρότι παράγει τα περισσότερα προϊόντα της χωρίς τη χρήση γλυφοσάτης και προσπάθησε να απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο, ταυτόχρονα επιχειρεί να ανοίξει την πόρτα σε εισαγωγές προϊόντων που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο πρόεδρος της OPG.

Πηγή: Κάποια στοιχεία από euroactive.gr