εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ανασχηματισμός στο ΥΠΑΑΤ

0 comments
Ανασχηματισμός στο ΥΠΑΑΤ

 

Η νέα ηγεσία στο ΥΠΑΑΤ αποτελείται από τον Σταύρο Αραχωβίτη, γεωπόνο, ως Υπουργό και την Ολυμπία Τελιγιορίδου, κτηνίατρο, ως υφυπουργό, ενώ παραμένει ο κ. Κόκκαλης ως υφυπουργός.

 

Πρωταρχικός στόχος, σύμφωνα με το νέο Υπουργό, θα είναι η αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού.

Δημοσιεύουμε κάποια στοιχεία από τις πρώτες τοποθετήσεις των δύο νέων υπουργών κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΑΑΤ:

Σταύρος Αραχωβίτης 

Αναλαμβάνω ένα Υπουργείο που είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάγκη της μεταμνημονιακής Ελλάδας για παραγωγή και παραγωγική ανασυγκρότηση. Ένα Υπουργείο με Ευρωπαϊκή διασύνδεση και διεθνή κατεύθυνση.
Κυρίως όμως, γνωρίζω ότι αναλαμβάνω ένα Υπουργείο το οποίο οφείλει να υπηρετεί τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, τους αγρότες τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Το εισόδημά τους συρρικνώθηκε όπως και όλων των Ελλήνων, τόσο με την αποδιάρθρωση της παραγωγής όσο και με την εφαρμογή των μνημονίων και της βίαιης λιτότητας. Ωστόσο, αυτές οι μέρες ανήκουν στο παρελθόν και η νέα περίοδος θέλω να πιστεύω ότι θα μας δώσει τον χώρο ώστε ενωμένοι για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας:

Α) στην αλιεία, να διαχειριστούμε τα ιχθυαποθέματα με τρόπο αειφορικό. Να εξασφαλίσουμε παραγωγή και δουλειά για τη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές ψαράδων.

Β) Στην κτηνοτροφία, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του γάλακτος και των σταβλικών εγκαταστάσεων

Γ) Στη φυτική παραγωγή, να ενισχύσουμε περεταίρω την εξωστρέφεια, να συμπιέσουμε το κόστος παραγωγής, να την θωρακίσουμε απέναντι στις προκλήσεις των αγορών και της κλιματικής αλλαγής.

Ο κορμός όμως του Υπουργείου και των Οργανισμών είναι οι εργαζόμενοί τους. Οι περισσότεροι είναι συνάδελφοι γεωτεχνικοί και μιλάμε την ίδια γλώσσα. Θα είμαι ανοικτός στα προβλήματα που τους απασχολούν αλλά και στις λύσεις, ιδέες και προτάσεις τους.

Ολυμπία Τελιγιορίδου 

Καταρχήν να πω ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, είναι ο αγροτικός τομέας.

Αυτό που λένε ότι ο αγροτικός τομέας είναι η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, για εμάς δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά είναι η πραγματική ουσία. Είμαστε άνθρωποι του γεωτεχνικού χώρου, ο Σταύρος, γεωπόνος, και εγώ κτηνίατρος και μάλιστα άνθρωποι, που ασχολήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την αγροτική παραγωγή.

Θέλω να σας πω ότι εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα όραμα διαφορετικό, που θα βοηθήσει στο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, πολλές φορές το επάγγελμα του αγρότη ήταν, στην κοινή συνείδηση, υποτιμημένο. Για μας, είναι ένα επάγγελμα πολύ σοβαρό, που χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια άλλη Ελλάδα, έξω από την οικονομική κρίση.

Δεν θέλω να αναφερθώ πιο συγκεκριμένα αυτήν τη στιγμή είτε στον κλάδο της Κτηνοτροφίας, παρόλο που λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, ως κτηνίατρος, γνωρίζω λίγο παραπάνω αυτόν τον κλάδο ούτε στον κλάδο της αλιείας, ούτε στην γεωργική παραγωγή ούτε στη μελισσοκομία.

Θέλω αυτά όλα να είναι θέματα, που θα τα συζητάμε μαζί και θα τα συνδιαμορφώνουμε, με βάση βέβαια, την πολιτική, την οποία έχει η κυβέρνηση. Είναι όμως, μια πολιτική, η οποία επιδέχεται συζητήσεις, δεν είναι εκ των άνω, αλλά είναι μια πολιτική, που πάνω απ΄όλα ποντάρει -επιτρέψτε μου την έκφραση- στις συνεργασίες. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι εκείνο στο οποίο θα πρέπει να στηριχθούμε, στις γνώσεις του, στην εμπειρία του-σας χρειαζόμαστε-έχουμε στόχους και όραμα.