εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προβλέψεις για την Παραγωγή Δημητριακών

0 comments
Προβλέψεις για την Παραγωγή Δημητριακών

 

Το αµερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) προβλέπει µειωµένη παραγωγή για το σιτάρι μεγαλύτερη ζήτηση/κατανάλωση και λιγότερα αποθέµατα για την περίοδο 2018/19.

 

Συγκεκριμένα, το εµπόριο σιταριού σε παγκόσµια κλίµακα αναµένεται πως θα είναι περιορισµένο κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ η παγκόσµια παραγωγή αναµένεται πως θα φθάσει τους 729,63 εκατ. τόνους, όταν πριν από ένα µήνα αυτή υπολογιζόταν στους 736,26 εκατ. τόνους, ενώ πέρυσι έφτασε τους 758,02 εκατ. τόνους.

Η κατάσταση στην ΕΕ

Το εµπόριο σιταριού σε παγκόσµια κλίµακα αναµένεται πως θα είναι περιορισµένο κατά την τρέχουσα περίοδο, κυρίως λόγω των περιορισµένων εµπορικών κινήσεων από την πλευρά της ΕΕ. Η µείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στις δυσκολίες που αντιµετώπισε και συνεχίζει να αντιµετωπίζει η ευρωπαϊκή παραγωγή το τελευταίο διάστηµα.  Οι εξαγωγές υποχωρούν περαιτέρω κατά 4,5 εκατ. τόνους, φτάνοντας στους 23 εκατ. τόνους, στο χαµηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Συγκεκριµένα οι συνθήκες παρατεταµένης ξηρασίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κυρίως του βορρά, µε εξέχουσα περίπτωση αυτήν της Γερµανίας, συνέβαλλαν σε µια γενικότερη µείωση της παραγωγής της ΕΕ, που φέτος θα προσεγγίσει τους 137,5 εκατ. τόνους. Ο όγκος αυτός σύµφωνα µε το USDA είναι ο µικρότερος για τα δεδοµένα της γηραιάς ηπείρου από την περίοδο 2012/13, όταν και πάλι η Ευρώπη αντιµετώπιζε προβλήµατα εξαιτίας των δυσµενών καιρικών συνθηκών.

Η κατάσταση στη Ρωσία

Από την άλλη η παραγωγή της Ρωσίας φαίνεται πως ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες τελικά, κάτι που συνέβαλε σε µια αύξηση κατά 1 εκατ. τόνους των υπολογισµών για την παραγωγή της χώρας, η οποία θα φτάσει τους 68 εκατ. τόνους.

Την ίδια στιγµή οι εισαγωγές µειώνονται σε αρκετές χώρες, µε την µεγαλύτερη µείωση να σηµειώνεται στην Αλγερία. Η εκτιµώµενη κατανάλωση σιταριού παγκοσµίως για το 2018/19 είναι µειωµένη κατά 5,1 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της µικρότερης χρήσης του προϊόντος για τροφή σε Ρωσία και ΕΕ. Τα παγκόσµια αποθέµατα τέλος είναι και αυτά µειωµένα κατά 1 εκατ. τόνους, φτάνοντας τους 259 εκατ. τόνους, ποσό µικρότερο κατά 5% σε σχέση µε το περσινό επίπεδο ρεκόρ.