εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ιταλία: Οι Αγρότες Αντιμετωπίζουν τις Πιέσεις της Αγοράς

0 comments
Ιταλία: Οι Αγρότες Αντιμετωπίζουν τις Πιέσεις της Αγοράς

 

Τον «αδύναμο κρίκο» της κατακερματισμένης τροφικής αλυσίδας ισχυρίζονται ότι αποτελούν οι Ιταλοί αγρότες, αναζητώντας τρόπους αποτελεσματικής οργάνωσης, για να αυξήσουν τη διαπραγματευτική ισχύ τους στην αγορά.

 

«Στην Ιταλία, κάθε ευρώ των δαπανών που καταβάλλει ο καταναλωτής, έχει ως αποτέλεσμα οι απολαβές του κτηνοτρόφου να ανέρχονται μόνο σε 15 σεντς, εξαιτίας πολλών μεσαζόντων, αναποτελεσματικότητας και κερδοσκοπίας κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων», δήλωσε ο προϊστάμενος της Coldiretti στις Βρυξέλλες, Paolo Di Stefano.

Ο κ. Di Stefano σημείωσε ότι η άνιση διαπραγματευτική ισχύς και η έλλειψη διαφάνειας στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων αποτελούν τις κύριες αιτίες μείωσης της ανταγωνιστικότητας των ιταλικών εκμεταλλεύσεων.

Η ενίσχυση και η δημιουργία των οργανώσεων παραγωγών πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, δίνοντας ειδικότερα στους γεωργούς το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά τις συμβάσεις τους, υπογράμμισε ο κ. Di Stefano.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην Campagna Amica, το έργο που σχεδίασε η Coldiretti με στόχο την προώθηση της απευθείας πώλησης τοπικών και εποχιακών τροφίμων από τους αγρότες στους καταναλωτές.

«Μέσω αυτού, δημιουργήσαμε μια άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, εξαλείφοντας τα ενδιάμεσα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού που συνέβαλαν περισσότερο και εξακολουθούν να συμβάλλουν στην μείωση των περιθωρίων κέρδους για τους αγρότες».

Αναφορικά με τον κανονισμό Omnibus της ΕΕ, ο  κ. Di Stefano ανέφερε ότι προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο Omnibus επέλυσε ορισμένα προβλήματα, παρεμβαίνοντας στις συμβατικές σχέσεις, επεκτείνοντας τη δέσμη μέτρων για το γάλα και διευρύνοντας, για παράδειγμα, τη χρήση γραπτών συμβάσεων και την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού.

Ωστόσο, οι Ιταλοί αγρότες επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει νομοθεσία σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από το Σώμα γύρω στο Απρίλιο και θα αντικατοπτρίζει την ανάλυση μιας συνεχούς εκτίμησης επιπτώσεων, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής του S&D, Paolo de Castro, παραδέχθηκε ότι το θέμα του κατακερματισμού είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ιταλίας. Σημείωσε, ότι ο κανονισμός Omnibus υποστηρίζει την ενισχυμένη συνεργασία, δίνοντας στις οργανώσεις παραγωγών τη δυνατότητα να οργανωθούν στην αγορά χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού.

«Εύχομαι το επόμενο σχέδιο για την ΚΑΠ να είναι αποτέλεσμα κοινών κανόνων – επομένως, χωρίς επανεθνικοποίηση – προκειμένου οι αγρότες να είναι πιο ισχυροί και ανταγωνιστικότεροι στην αγορά», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ιταλικής Confagricoltura, Massimiliano Giansanti, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, λέγοντας ότι μόνο οι πιο ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις που παράγουν διαφορετικά προϊόντα μπορούν να παραμείνουν στην αγορά.

«Ως εκ τούτου, προσπαθούμε να πιέσουμε για πρωτοβουλίες με γνώμονα την καινοτομία, οι οποίες θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν τα ιταλικά προϊόντα και από την πλευρά της προσφοράς προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες ποσότητες προϊόντων, εξασφαλίζοντας πάντα υψηλή ποιότητα και υποστηρίζοντας τις παραγωγές μας».

Τέλος, ο κ. Giansanti πρόσθεσε: «Πρέπει να επενδύσουμε σωστά τους πόρους που προέρχονται από τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, χρηματοδοτώντας τις εκμεταλλεύσεις που θα μπορούσαν να καθίστανται ανταγωνιστικές στην αγορά».

Πηγή: EurActiv.com – 15.03.2018, Martina Paterniti και Sarantis Michalopoulos, Μετάφραση: Ειρήνη Σωτηροπούλου