εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για την ΚΑΠ μετά το 2020

0 comments
Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για την ΚΑΠ μετά το 2020

 

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου για τη Γεωργία και την Αλιεία, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική ΚΑΠ μετά το 2020, αλλά χωρίς συμφωνία στο θέμα της σύγκλισης των επιδοτήσεων.

 

Στόχος ήταν η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, όπως καθορίζονται σε σχετική έκθεση της Κομισιόν με τίτλο «Το μέλλον της γεωργίας και της διατροφής».

Υπήρξε συμφωνία, αλλά χωρίς ομοφωνία. Τέσσερις χώρες της ΕΕ, Πολωνία, Σλοβακία, Εσθονία και Λιθουανία ζητούσαν πλήρη ισότητα των επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών-μελών και επέμειναν στην κοινή δήλωση των Υπουργών Γεωργίας που υπογράφηκε στη Ρίγα στις 13 Μαρτίου 2018 για βασικά στοιχεία της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων.

Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρά τις αρχικές του ενστάσεις για την παράγραφο 19 και την εξωτερική σύγκλιση συνυπέγραψε το τελικό κείμενο συμπερασμάτων για την ΚΑΠ μετά το 2020. Η θέση της Ελλάδας ήταν να μην υπάρξει σύγκλιση των ενισχύσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη κι άλλες παραμέτρους, εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης.

Αντίθετη ήταν και η Γερμανία στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, η οποία δεν εφαρμόζει το εν λόγω καθεστώς, ζητώντας να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων η πρόταση για ανώτατο όριο, βρίσκοντας απέναντί της όλες τις άλλες χώρες-μέλη, αλλά και τον Επίτροπο και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου.

Στη συνέντευξη τύπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας Φιλ Χόγκαν και ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας Ποροτζάνοφ, προεδρεύων του Συμβουλίου δεν περίμεναν ότι οι εν λόγω χώρες θα αντιδρούσαν και το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών δεν θα κατέληγε σε κοινό κείμενο συμπερασμάτων για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Το σχόλιο του Βούλγαρου Υπουργού ήταν: «Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε κοινό σημείο συναίνεσης για να βγάλουμε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, διότι σε αυτό το στάδιο η ομοφωνία ήταν αδύνατη. Το πιο σημαντικό σημείο στο οποίο αποτύχαμε να φτάσουμε σε συμφωνία ήταν η σύγκλιση των επιδοτήσεων».

Το σχόλιο του κ. Χόγκαν ήταν: «Φτάσαμε σε συμφωνία μεν, αλλά ήταν κρίμα που όλα τα κράτη-μέλη δεν είχαν την ευελιξία για να υπάρξει ομοφωνία. Βέβαια, όλοι έχουμε καταλάβει ότι αυτό δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης. Η Επιτροπή θα δουλέψει πολύ στενά με την Προεδρία μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να φέρει νομικές προτάσεις, οι οποίες πιστεύω θα είναι διαθέσιμες στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου».

Tο τελικό κείμενο της Προεδρίας θα σταλεί ως επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ανακοίνωση του Συμβουλίου

Θέμα: Το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας: Η Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020 

Σήμερα, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία της μελλοντικής Κοινής Γεωργικής Πολιτικής: τις άμεσες ενισχύσεις, το περιβάλλον και την αγροτική ανάπτυξη. Έχουμε την ευθύνη να θέσουμε τα θεμέλια μιας σύγχρονης πολιτικής η οποία θα ανταμείβει δίκαια τους γεωργούς για την παροχή δημόσιων αγαθών υψηλής αξίας, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία των αγροτικών περιοχών.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις ως προς την ανακοίνωση σχετικά με το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, το Συμβούλιο επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην άμεση στήριξη που παρέχει η ΕΕ προς τους ευρωπαίους γεωργούς, την περιβαλλοντική διάσταση της ΚΓΠ και την αγροτική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία των άμεσων ενισχύσεων και έκριναν ότι ο σχεδιασμός τους θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω καθιστώντας τες δικαιότερες, πιο στοχοθετημένες και αποτελεσματικές για τους γεωργούς σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι Υπουργοί τόνισαν επίσης τη συμβολή των αγροτών στην προστασία του περιβάλλοντος και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Ζήτησαν μεγαλύτερη περιβαλλοντική φιλοδοξία της ΚΓΠ υπό τον όρο ότι οι γεωργοί θα ανταμείβονται επαρκώς για την παροχή αυτών των δημόσιων αγαθών. Τέλος, οι Υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθούν ζωντανές και ανθεκτικές αγροτικές περιοχές, ιδίως μέσω της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της προώθησης της ανανέωσης των γενεών στο γεωργικό τομέα. Επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα του δεύτερου πυλώνα της ΚΓΠ και ζήτησαν μια πραγματική απλούστευση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Γεωργία και βιοοικονομία

Το Συμβούλιο προέβη σε ανταλλαγή απόψεων ως προς τον ρόλο της Γεωργίας στην αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοοικονομία του 2012. Η βιοοικονομία περιλαμβάνει τα τμήματα εκείνα της οικονομίας που χρησιμοποιούν ανανεώσιμους βιολογικούς πόρους από την ξηρά και τη θάλασσα για την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας όπως τροφίμων, ζωοτροφών, υλικών και ενέργειας.

Η βιοοικονομία αποτελεί μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για τους αγρότες και τους δασοκόμους μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι σε θέση να εκμεταλλευθούν πλήρως το δυναμικό αυτό και ότι θα τους βοηθήσουμε να ενσωματωθούν καλύτερα στις αλυσίδες αξίας της βιοοικονομίας.

Σχέδιο πρωτεϊνών της ΕΕ

Η Επιτροπή ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις προθέσεις της για ένα σχέδιο πρωτεϊνών της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημαντική και μακροχρόνια έλλειψη πρωτεϊνών στις ζωοτροφές της ΕΕ. Το σχέδιο, το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί πριν το τέλος του 2018, θα επικεντρωθεί στα εξής: έρευνα και καινοτομία, αγρονομικές προκλήσεις και τα περιβαλλοντικά οφέλη των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, ανάπτυξη της προσφοράς/αλυσίδων αξίας και το δυναμικό της αγοράς της ΕΕ σε φυτικές πρωτεΐνες σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής και υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα κατά τρόπο συμβατό με την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της αποψίλωσης.

Άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Οι υπουργοί είχαν ανεπίσημη συζήτηση κατά τη διάρκεια γεύματος σχετικά με το θέμα «στρατηγικές επιλογές της ΚΓΠ» και ενημερώθηκαν σχετικά με:

  • τη δήλωση της ομάδας «Βίσεγκραντ» + Κροατία» σχετικά με την ΚΓΠ μετά το 2020
  • τη συμβολή της πολιτικής για τη συνοχή και άλλων πολιτικών της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη μετά το 2020
  • την επικείμενη δρομολόγηση της έναρξης των εργασιών της Ειδικής Ομάδας για την Αγροτική Αφρική.