εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπόριο Γεωργικών Προϊόντων

0 comments
Εμπόριο Γεωργικών Προϊόντων

 

Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που όμως δεν θα δημιουργούν κωλύματα στις διεθνείς και εθνικές οικονομίες αλλά θα αφήνουν παράλληλα χώρο στις τοπικές αγορές ώστε να αναπτυχθούν.

 

Αυτά δήλωσε ο Willi Schulz-Greve, Υπεύθυνος Μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Commission, sτη διάρκεια διάσκεψης με θέμα τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου στον πρωτογενή τομέα, που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στις 8 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η ενίσχυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής φαίνεται πως είναι η προτεραιότητα του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να έχουμε Συνοχή δίχως τη γεωργία. Πρέπει να διατηρήσουμε μία δυνατή ΚΑΠ, να κρατήσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο, να ενισχύσουμε τις εθνικές αγορές», τόνισε ο Jacques Blanc, εισηγητής του ΕτΠ για τη μεταβλητότητα των τιμών των γεωργικών προϊόντων.

Προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η καταπολέμηση της παγκοσμιοποίησης στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και η ενίσχυση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, ανέφερε ο Zoltán Somogyi, Υπεύθυνος Μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, στόχος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια στις διεθνείς και ευρωπαϊκές εμπορικές συναλλαγές στα πλαίσια που ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναδιαμορφωθεί μια πολιτική που θα έχει ως γνώμονα την εκμηδένιση της φτώχειας που απειλεί τους γεωργούς.

Ουσιαστικά, «αυτό που πρέπει να εξασφαλίσει η Ένωση είναι οι αγρότες να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη στην αλυσίδα αξιών. Πρέπει να μείνουμε μπροστά στο παιχνίδι, όχι απλώς να αντιδρούμε στις εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Blanc.

Τέλος, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η Ευρώπη εξειδικεύεται όλο και περισσότερο στην εξαγωγή επεξεργασμένων προϊόντων όπως το τυρί και το κρασί, αλλά όχι σε ωμά προϊόντα όπως το γάλα. «Εάν καταφέρουμε να εξάγουμε βιώσιμα προϊόντα τότε θα πουλήσουμε και νέες ιδέες. Δε θέλουμε να εγκαταλείψουμε την παραγωγή μας και να εισάγουμε προϊόντα που δεν θα είναι βιώσιμα και ποιοτικά όσο τα δικά μας», υπογράμμισε ο  κ. Schulz Greve.

Πηγή:  ypaithros.gr, 09.03.2018