εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ο Νέος Προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020

0 comments
Ο Νέος Προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020

 

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε δύο ψηφίσματα για τις δαπάνες και τα έσοδα του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) και ζητούν την ενίσχυση των υφιστάμενων ιδίων πόρων και τη σταδιακή εισαγωγή νέων ιδίων πόρων.

 

Τα δύο ψηφίσματα αποτελούν τη θέση του ΕΚ ενόψει των νομοθετικών προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2018. Η υιοθέτηση του κανονισμού για το επόμενο ΠΔΠ θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν για μια ακόμη φορά τη θέση για αύξηση των δαπανών από 1% στο 1,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των νέων τομέων που θέλει να ενισχύσει οικονομικά η ΕΕ (ασφάλεια, μεταναστευτική πολιτική), δίχως να θυσιαστεί η χρηματοδότηση των φτωχότερων περιφερειών και των αγροτικών περιοχών της ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τους την έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ίδιους πόρους, ζητούν την ενίσχυση των υφιστάμενων ιδίων πόρων και τη σταδιακή εισαγωγή νέων ιδίων πόρων. Οι νέοι ίδιοι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από την αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ, από εταιρικά έσοδα, από έναν φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένα μερίδιο του φόρου από επιχειρήσεις στον ψηφιακό τομέα, καθώς και από περιβαλλοντικούς φόρους.

Οι νέοι ίδιοι πόροι πρέπει:

  • Να επιφέρουν ουσιαστική μείωση (με στόχο το 40%) των άμεσων συνεισφορών των ευρωπαϊκών κρατών μελών βάσει του ΑΕΕ τους, βοηθώντας τα έτσι να εξοικονομήσουν ποσά από τους προϋπολογισμούς τους
  • Να καταργήσουν όλες τις εκπτώσεις και τις διορθώσεις που ωφελούν ορισμένα μόνο κράτη μέλη
  • Να καλύψουν το «έλλειμμα του Brexit» χωρίς να αυξήσουν τη συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.