εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σκάνδαλο με Αλλοιωμένα Κρέατα στη Βραζιλία

0 comments

 

 

 
Πολλαπλές αντιδράσεις προκαλεί το διατροφικό σκάνδαλο με αλλοιωμένα κρέατα, που αποκαλύφθηκε στη Βραζιλία με κυριότερες την αναστολή εισαγωγών  από την Κίνα, τη Χιλή και τη Νότια Κορέα, ενώ η ΕΕ  δεν θέτει σε εφαρμογή έναν αποκλεισμό για τα βραζιλιάνικα κρέατα, και κρατά στάση αναμονής. 
 
 
 
 
Το πρόβλημα αφορά βοδινό κρέας και κρέας πουλερικών. Φαίνεται, ότι εταιρείες παραγωγής κρέατος της Βραζιλίας εφοδίαζαν επί χρόνια την εγχώρια αγορά, αλλά και την αγορά σε Ευρώπη και Ασία, με αλλοιωμένα κρέατα, και μάλιστα με τη συγκάλυψη των ελεγκτικών υγειονομικών αρχών, οι οποίες κατηγορούνται για χρηματισμό και διαφθορά. Το διατροφικό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε ύστερα από εφόδους σε ύποπτες εγκαταστάσεις παραγωγής κρέατος κατά τις οποίες συνελήφθησαν πάνω από 30 άτομα.

Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα βοδινού κρέατος και κρέατος πουλερικών παγκοσμίως. Το σκάνδαλο συνίσταται στην παρουσία βακτηρίων τύπου σαλμονέλα, στη χρήση καρκινογόνων ουσιών και την επικόλληση παραποιημένων ετικετών, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πώληση ακατάλληλου προς κατανάλωση κρέατος.
 
Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας, σε ανακοίνωσή της μετά την ανακάλυψη του σκανδάλου αναφέρει ότι: «Αξιωματούχοι δωροδοκούνταν για να διευκολύνουν την παραγωγή αλλοιωμένων προϊόντων, εκδίδοντας υγειονομικά πιστοποιητικά χωρίς να έχουν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους».
 
Ο Ενρίκιο Μπρίβιο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια τροφίμων ύστερα από την εξέλιξη αυτή δήλωσε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία διασφάλισης ότι όλες οι εμπλεκόμενες εγκαταστάσεις στην υπόθεση διαφθοράς έχουν αποκλειστεί από την εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το ζήτημα αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο τις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων παραγωγών απέναντι στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, και εν προκειμένω τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa & Cogeca, συνδέουν σε σχετική ανακοίνωση το βραζιλιάνικο σκάνδαλο με τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων με την κοινότητα των χωρών της Λατ. Αμερικής, Mercosur.
 
Ο Γενικός Γραμματέας, μάλιστα, των Copa & Cogeca, ο Πέκα Πεσόνεν, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε δίκαιες και ισορροπημένες ρυθμίσεις για τα αγροτικά προϊόντα, σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία. Οι προδιαγραφές που τηρούμε στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων και της καλής μεταχείρισης των ζώων είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο και αυτές τις προδιαγραφές πρέπει να πληρούν τα προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε., αλλιώς τα πρότυπα ασφάλειας θα τεθούν σε κίνδυνο. Στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Mercosur, έχουμε απευθύνει επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας να πληρούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και για τις χώρες Mercosur, να διασφαλίσουν την ιχνηλασιμότητα στα βοοειδή και για την απαγόρευση της χρήσης οστεάλευρων για ζωοτροφή στην παραγωγή πουλερικών. Αυτές οι χώρες δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές. Αυτό αναδείχθηκε στην υπόθεση της Βραζιλίας, όπου περισσότεροι από 30 κορυφαίοι εκπρόσωποι του αγροδιατροφικού τομέα συνελήφθησαν επειδή απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις κτηνιατρικές απαιτήσεις στον τομέα του βόειου κρέατος.