εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιτήρηση Βοοειδών για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια

0 comments

 

 
Τα βοοειδή, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε ένα από τα 25 κράτη- μέλη μπαίνουν ανά κατηγορία στο Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ).
 
 
 
 
Η κατηγοριοποίηση και η επιτήρηση των βοοειδών θα γίνει σύμφωνα με την υπ. Αριθμ 730/23143 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 22 Μαρτίου 2017 και είναι υποχρεωτική. Η καταγραφή των δειγματοληψιών και των αποτελεσμάτων αυτών για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια Βοοειδών (ΣΕΒ) θα είναι ηλεκτρονική και θα πραγματοποιείται στην ψηφιακή εφαρμογή «Δειγματοληψία ΣΕΒ – ΜΣΕ» που περιλαμβάνεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Κτηνιατρικής.

Τα 25 αυτά κράτη- μέλη αυτά που έχουν αναθεωρημένο πρόγραμμα ΣΕΒ και περιλαμβάνονται στον κατάλογο του υπουργείου είναι:
 
Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αγγλονορμαδικές Νήσοι και Νήσος Μαν.

Σύμφωνα με την απόφαση επιβάλλεται στις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας επιτήρηση βοοειδών τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε μία από τις παραπάνω  χώρες:

1. στο σύνολο των ζώων ηλικίας >72 μηνών που σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και προέρχονται από ελληνικές εκτροφές
2. σε ζώα ηλικίας >48 μηνών που:
α. σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση σε διάφορες περιπτώσεις
β. δεν σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και βρίσκονται νεκρά ή ετοιμοθάνατα, ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου, ή έχουν θανατωθεί για οποιοδήποτε λόγο, με εξαίρεση τη θανάτωση στα πλαίσια εκστρατείας καταπολέμησης επιδημικής νόσου
 
Ακόμη, επιβάλλεται η επιτήρηση βοοειδών τα οποία γεννήθηκαν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή τρίτες χώρες εφαρμόζεται σε ζώα:
 
1. ηλικίας>24 μηνών που:
α. σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση σε διάφορες περιπτώσεις
β. δεν σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και βρίσκονται νεκρά ή ετοιμοθάνατα, ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου, ή έχουν θανατωθεί για οποιοδήποτε λόγο, με εξαίρεση τη θανάτωση στα πλαίσια εκστρατείας καταπολέμησης επιδημικής νόσου (π.χ. επιδημία αφθώδους πυρετού).
2. ηλικίας>30 μηνών τα οποία σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Γ. Από την υποχρέωση της καθολικής εξέτασης δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού για τη ΣΕΒ, από τις ηλικιακές ομάδες βοοειδών της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εξαιρούνται μόνο απομακρυσμένα νησιά της χώρας τα οποία δεν διαθέτουν Τοπική Κτηνιατρική Αρχή και η συλλογή δείγματος είναι δυσχερής.
 
Στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι ορισμοί της Ενεργητικής Επιτήρησης, της Παθητικής Επιτήρησης και της Υποψίας ΜΣΕ που έχουν ως εξής:
 
Ενεργητική επιτήρηση θεωρείται ο έλεγχος των ζώων για τα οποία δεν έχει δηλωθεί υποψία ότι έχουν προσβληθεί από ΜΣΕ, δηλαδή υγιή ζώα που προορίζονται για σφαγή για ανθρώπινη κατανάλωση, ζώα που οδηγούνται σε επείγουσα σφαγή, νεκρά ζώα (ανεξαρτήτως αιτίας θανάτου), προκειμένου να προσδιορισθεί ο επιπολασμός της ΣΕΒ σε ολόκληρη την Χώρα ή μια περιοχή.

Παθητική επιτήρηση θεωρείται η δήλωση όλων των ζώων για τα οποία υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί από ΜΣΕ. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ΜΣΕ δεν μπορούν να αποκλεισθούν με κλινική διερεύνηση, είναι υποχρεωτικός ο εργαστηριακός έλεγχος των ζώων αυτών.

Υποψία ΜΣΕ τίθεται όταν ένα ζωντανό, σφαχθέν ή νεκρό ζώο εμφανίζει ή έχει εμφανίσει νευρολογικές διαταραχές ή διαταραχές της συμπεριφοράς ή προοδευτική υποβάθμιση της γενικής του κατάστασης που συνδέεται με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, για το οποίο οι πληροφορίες που υπάρχουν από την κλινική εξέταση, την ανταπόκριση σε θεραπευτική αγωγή, την νεκροτομή – νεκροψία και την εργαστηριακή εξέταση πριν ή μετά τον θάνατο δεν επιτρέπουν άλλη διάγνωση. Επιπλέον, υποψία ΜΣΕ τίθεται και επί θετικού αποτελέσματος μιας ταχείας ανοσολογικής δοκιμής.

Οι πληροφορίες που αφορούν στη δειγματοληψία (ημερομηνία δειγματοληψίας, στοιχεία του ζώου και της εκμετάλλευσης κ.λπ.) θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά από τις ΔΑΟΚ, άμεσα, δίνοντας προτεραιότητα στις κλινικές υποψίες, τις επείγουσες σφαγές, τα ζώα των θετικών εκτροφών και τα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι πληροφορίες αυτές θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά από το εργαστήριο προορισμού. Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών αναλύσεων τα αποτελέσματα καταχωρούνται στην εφαρμογή από τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι αναλύσεις αυτές.
 
Στόχος του προγράμματος Προγράμματος Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των ΜΣΕ στα μικρά μηρυκαστικά είναι πρώτον η συστηματική έρευνα και η διαφορική διάγνωση, με την εφαρμογή των κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών, των ΜΣΕ στα μικρά μηρυκαστικά, μέσω της ενεργητικής και της παθητικής επιτήρησης, δεύτερον η, επί θετικού αποτελέσματος,  εκρίζωση της διαπιστωθείσας εστίας Τρομώδους Νόσου (Κλασικής ή Άτυπης) ή ΣΕΒ, και ο έλεγχος και αποτροπή της διασποράς του αιτιολογικού παράγοντα και τέλος ο αποκλεισμός της εισόδου του αιτιολογικού παράγοντα της ΣΕΒ στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου και των ζώων.
 
Φορείς υλοποίησης του Προγράμματος είναι:
 
• Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Κεντρική Αρμόδια Αρχή)
• Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς ΜΣΕ
• Τα Εξουσιοδοτημένα Εργαστήρια για τη διάγνωση των ΜΣΕ με ταχείες ανοσολογικές δοκιμές
• Τμήμα Μεθόδων, Σχεδιασμού, Διοίκησης Έργων και Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ
• Οι Δ/νσεις Κτηνιατρικής των Γενικών Δ/νσεων Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών
• Τμήματα Κτηνιατρικής των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων
• Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)
• Υπεύθυνοι εκμεταλλεύσεων προβάτων και αιγών, σφαγείων και εγκαταστάσεων αποτέφρωσης
• Η Επιτροπή για τις Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, σε όλες τις εκτροφές προβάτων και αιγών της Χώρας διενεργείται κλινικός έλεγχος που αποσκοπεί στον εντοπισμό κλινικά ύποπτων για ΜΣΕ ζώων, σε όλα τα ζώα της εκτροφής, στα πλαίσια των συνήθων κτηνιατρικών δραστηριοτήτων για την παροχή περίθαλψης, την εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου/εκρίζωσης νοσημάτων, την έκδοση ή τον έλεγχο εγγράφων ή υγειονομικών πιστοποιητικών ή αδειών μετακίνησης ζώων, τη διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας, την συλλογή δειγμάτων για διαγνωστικούς σκοπούς κ.λπ.
 
Η επιτήρηση των προβάτων και αιγών που σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από ζώα ηλικίας άνω των 18 μηνών. Υποχρεωτική είναι, όμως, και η επιτήρηση προβάτων και αιγών που δεν σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
 
Στους μη συμμορφούμενους με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης και των μέτρων που λαμβάνονται κατ’ εφαρμογή της, δε θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ή οι ενισχύσεις της κοινή υπουργικής απόφασης Οικονομικών Αποζημιώσεων και επιπλέον θα επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.