εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αναθεώρηση της ΚΑΠ

0 comments

 

 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της Ε.Ε. για το 2017, η Επιτροπή υλοποιεί ευρεία διαβούλευση διάρκειας 3 μηνών στη βάση ενός ερωτηματολογίου για την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της ΚΑΠ.
 
 
 
 
Η ΚΑΠ έχει υποστεί διάφορες μεταρρυθμίσεις, η τελευταία ήταν το 2013. Έκτοτε έχει μεταβληθεί σημαντικά το περιβάλλον εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε αυτή η μεταρρύθμιση, έχουν μεσολαβήσει πολλές σημαντικές εξελίξεις στις οποίες η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά, όπως η αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές, η πτώση των τιμών και οι νέες διεθνείς δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη. 
 
Το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι η ΚΑΠ με κάθε της μεταρρύθμιση δεν λύνει προβλήματα, διαχειρίζεται την κατάσταση και απλά επιχειρεί επιδιορθώσεις στην ίδια αντίληψη. Η ΚΑΠ ποτέ δεν κατάφερε να μειώσει τις ανισότητες μεταξύ των αγροτών Βορρά-Νότου, ούτε τις ανισότητες μεταξύ των αγροτών της ίδιας χώρας. Πάντα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί λάμβαναν τις περισσότερες ενισχύσεις, η βελτίωση της παραγωγικότητας δεν ήταν ποτέ προς όφελος των ίδιων των αγροτών και των καταναλωτών, αλλά προς όφελος της ανταγωνιστικότητας με σκοπό τις εξαγωγές και άρα προς όφελος των εξαγωγικών εταιρειών και χωρών και έτσι, οι εξαγωγικές χώρες γίνονται περισσότερο εξαγωγικές και οι εισαγωγικές περισσότερο εισαγωγικές.
 
Γι’ αυτό, όσες μεταρρυθμίσεις και αν γίνουν, θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα στις αγορές, η πτώση των τιμών και θα ανακύπτουν νέες διεθνείς δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη, απλά γιατί είναι λαθεμένη η στόχευση της ΚΑΠ. 
 
Λαθεμένη; Ναι, για τους αγρότες, τους καταναλωτές, το περιβάλλον και τους πεινασμένους της γης. Δεν είναι λαθεμένη για τους πλούσιους του κόσμου, τις εξαγωγικές εταιρείες τροφίμων, τις εταιρείες αγροτικών εφοδίων (φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, κτηνιατρικών φαρμάκων και ζωοτροφών κ.λ.π.).
 
Παρ’ όλ’ αυτά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε τη διαδικασία συζήτησης για το μέλλον της ΚΑΠ. Σ’ αυτήν επιθυμεί να εκπροσωπηθούν πλατιά οι πολιτικοί, κοινωνικοί, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν και προτάσεις, κινήματα και λοιπές συλλογικότητες μικρότερου βεληνεκούς. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 15 Μαΐου 2017.
 
Στόχοι της διαβούλευσης είναι:
 
• η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας της γεωργίας,
• η εξασφάλιση ενός δίκαιου βιοτικού επίπεδου στον γεωργικό πληθυσμό,
• η σταθεροποίηση των αγορών και διασφάλιση της επάρκειας της εφοδιαστικής αλυσίδας με αγροτικά προϊόντα σε λογικές – για τον καταναλωτή- τιμές,
• η προστασία του αγροπεριβαλλοντικού χώρου 
 
Τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος όπως  έχουν αποτυπωθεί μέχρι σήμερα είναι:
 
• η σύγκλιση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και η άρση των στρεβλώσεων που έχει προκαλέσει η διατήρηση της ιστορικότητας,
• η διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στο αγροτικό επάγγελμα,
• η αλλαγή του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων με τρόπο που να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τις εθνικές πολιτικές αγροτικών προϊόντων,
• η διαχείριση κρίσεων και οι κατευθύνσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην μετά το 2020 εποχή.
 
Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FutureCAP.
 
Στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η συμβολή της πολιτικής αυτής στις προτεραιότητες της Επιτροπής για το μέλλον της ΚΑΠ.
 
Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο και θα παρουσιαστούν σε δημόσια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2017. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για να συντάξει ανακοίνωση, έως το τέλος του 2017, στην οποία θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα για τις σημερινές επιδόσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και πιθανές επιλογές πολιτικής για το μέλλον με βάση αξιόπιστα στοιχεία.