εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτικό Εισόδημα

0 comments

 

 

 

Οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca με βάση μια καινούργια έρευνα που οι οργανώσεις πραγματοποίησαν και με στοιχεία της Eurostat εκτιμούν, ότι το αγροτικό εισόδημα για το 2016 θα είναι μειωμένο.
 
 
 
 
Σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια του 2016 χαρακτηρίζεται από μια αυξανόμενη αστάθεια στην αγορά, υψηλό κόστος εισροών και μειωμένα έσοδα.  Το ίδιο δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat και συγκεκριμένα μείωση κατά 2% στο αγροτικό εισόδημα για το 2016 (στην Ελλάδα -1,2%) σε σύγκριση με εκείνο του 2015, το οποίο ήταν ήδη μια δύσκολη χρονιά. Και αυτό συμβαίνει παρά μια μικρή ανάκαμψη στο τέλος του 2016 για τους κλάδους της αγελαδοτροφίας και της χοιροτροφίας. 

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις από τις ευμετάβλητες αγορές, τα υψηλά κόστη των εισροών, τις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, την αυξημένη γραφειοκρατία που επιτάσσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη συνεχιζόμενη απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στον τομέα των μεγάλων καλλιεργειών.
 
Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι οι αγρότες να εξασφαλίσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο από την τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές. Π.χ. από την τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές για ένα καρβέλι ψωμί, οι αγρότες που καλλιεργούν το στάρι απολαμβάνουν μόνο το 8%, σύμφωνα με την έρευνα. Κατά μέσο όρο, το μερίδιο των αγροτών στη λιανική τιμή των προϊόντων μειώθηκε από το 31% που ήταν το 1995 στο 21% το 2011. 
 
Οι  αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca υποστηρίζουν, ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν γραπτά συμβόλαια μεταξύ αγροτών, μεταποιητών και λιανικού εμπορίου. 

Επίσης, υποστηρίζουν να αυξηθεί η διαφάνεια στην αγορά με τη δημιουργία παρατηρητηρίων της αγοράς στο γάλα, στο μοσχαρίσιο και στο χοιρινό κρέας, ενώ χρειάζεται να επεκταθεί αυτό το σύστημα και σε άλλους τομείς, όπως στον τομέα του πρόβειου κρέατος. Το σημαντικότερο είναι να καταπολεμήσουμε τις αθέμιτες πρακτικές στο εμπόριο, έτσι που όταν κάποιος κρίκος της αλυσίδας παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία να υφίσταται κυρώσεις από μια ανεξάρτητη αρχή. 

Είναι, επίσης, σημαντικό να αναπτύξουμε τις νέες μελλοντικές αγορές. Οι αποτελεσματικές και σωστά λειτουργούσες αγορές βοηθούν τους αγρότες και τις οργανώσεις τους να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους και να αμβλύνουν τις επιπτώσεις τους.