εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αντιμετώπιση Αθέμιτων Πρακτικών στο Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων

0 comments

 

 
Οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και να εισάγει ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αθέμιτες πρακτικές στη διατροφική αλυσίδα (Unfair Trading Practices – UTPs).
 
 
 
 
Μετά από μια κατ΄αρχήν θετική ένδειξη από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2016, να λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα.
 
Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές επιδρούν αρνητικά στους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της διατροφικής αλυσίδας και πιέζονται από τους μεταποιητές και το λιανικό εμπόριο. Πιέζονται κυρίως τιμολογιακά. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και γι’ αυτό απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Μέχρι στιγμής, όσα σχήματα εθελοντικά σε κάποια κράτη μέλη προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα δεν απέδωσαν. Γι’ αυτό απαιτείται μια νομοθετική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην οδηγηθούμε σε διάσπαση της ενιαίας αγοράς.
 
Οι συνεταιριστικές οργανώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να παίρνουν καλύτερες τιμές για την παραγωγή τους. Παράλληλα, το εμπόριο είναι σημαντικό για να εξασφαλίζεται μια αξιόπιστη και ανταγωνιστική αγροδιατροφική αλυσίδα. Είναι σημαντικό να βρεθούν νέες διέξοδοι για την παραγωγή μας και να διασφαλιστεί ότι οι εμπορικές συμφωνίες, που συνάπτονται μεταξύ των κρίκων της διατροφικής αλυσίδας, θα είναι ισορροπημένες και δίκαιες.