εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ανθεκτικότητα στις Ασθένειες στα Κοτόπουλα

0 comments

 

Το πρώιμο πέρασμα στη διατροφή και η εγκατάστασή τους στο χώρο που διατίθεται για την εκτροφή τους αμέσως μετά την εκκόλαψη των μικρών πουλιών ίσως αποτελεί για τον κλάδο παραγωγής κρέατος κοτόπουλου την απάντηση σε προβλήματα προσβολής από λοιμώξεις στη μετέπειτα ζωή τους. 
 
 
 
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας. Στην έρευνα, νεογνά κοτοπουλάκια μετά την εκκόλαψή τους έλαβαν τροφή, η μια ομάδα αμέσως μετά την εκκόλαψη, η άλλη ομάδα 72 ώρες μετά την εκκόλαψη. Τα κοτόπουλα και από τις δύο ομάδες τοποθετήθηκαν στο δάπεδο σε ένα σύστημα κλουβιών.

Στην ηλικία των 4 εβδομάδων οι ερευνητές εισήγαγαν στα κοτόπουλα ενδοτραχειακά ένα μη λοιμογόνο στέλεχος της Escherichia coli ή placebo. Μετά από 14 ημέρες μέτρησαν τους τίτλους αντισωμάτων. 
 
Τα κοτόπουλα με την καθυστερημένη πρόσβαση στην τροφή και στο νερό και παρά το ότι ήταν στο έδαφος είχαν τους υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων ενάντια στο HUSA (Human Serum Albumin – παράγοντας που προσβάλλει τους πνεύμονες) και έδειξαν την ισχυρότερη ανοσία στην ασθένεια. Τα ευρήματα έδειξαν, ότι τα κοτόπουλα με καθυστερημένη πρόσβαση στην τροφή θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητα σε ένα περιβάλλον με υψηλότερη αντιγονική πίεση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές.
 
Ως συμπέρασμα προκύπτει, ότι η χορήγηση τροφής και ο σταβλισμός σε πρώιμη χρονική περίοδο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν επιζητούμε μια ισορροπία ανάμεσα στην ανθεκτικότητα απέναντι στις ασθένειες και στην εμφάνιση των πουλιών.
 
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Poultry Science, τον Σεπτέμβριο 2015.