εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εθνικό Σχέδιο για την Αναγραφή Προέλευσης Γάλακτος

0 comments

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης Εθνικής Νομοθεσίας – Υπουργικής Απόφασης για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στις συσκευασίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με τη μορφή Εθνικού Σχεδίου. 
 
 
 
Η πρόταση του ΥΠΑΑΤ διαβιβάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Χ. Κασίμη, προκειμένου να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη μέλη.
 
Στην εν λόγω Απόφαση, επισημαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θεσπίζεται υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα προσυσκευασμένα ή μη των άρθρων 80-84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών συμπεριλαμβανομένων των ζυμωμένων γαλάτων. Η επισήμανση θα αφορά την αναγραφή της χώρας άμελξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας. Προβλέπεται παροχή χρονικού διαστήματος έξη μηνών μετά την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ για την προσαρμογή.
 
Παρόμοια διαδικασία έκδοσης εθνικής νομοθεσίας κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία. Στην περίπτωση της Γαλλίας, που ήταν και η χώρα που νομοθέτησε σχετικά, το αίτημα έγινε δεκτό από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Andriukaitis.

 

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει πως με την κατάρτιση Εθνικής Νομοθεσίας, υλοποιείται η πολιτική βούληση και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, αφού το ΥΠΑΑΤ με την νομοθέτηση αυτή:
 
• ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας
• προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
• συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού
• παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στην εθνική οικονομία.
 
Την ικανοποίησή της για την διαμόρφωση του σχεδίου εθνικής νομοθεσίας για το θέμα και την προώθησή του στα αρμόδια κοινοτικά όργανα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χόλστάιν, οργάνωση η οποία εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αγελαδοτρόφων.
 
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ) χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την κατάρτιση σχεδίου εθνικής νομοθεσίας υπουργικής απόφασης με την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που διαβιβάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη στον αρμόδιο γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων κ. Χρήστο Κασίμη, προκειμένου να την προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη μέλη. Με δεδομένη τη θετική απόφαση για το αντίστοιχο αίτημα της  Γαλλίας θεωρούμε επίσης δεδομένο ότι η υπουργική απόφαση θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι τα νωπά τρόφιμα (και μάλιστα ιδιαίτερης ευαισθησίας , όπως το γάλα), όσο απομακρύνονται από τον τόπο παραγωγής τους, τόσο υποβαθμίζεται και η ποιότητά τους. Συνεπώς, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο καταναλωτής αποκτά τη δυνατότητα να επιλέγει την ποιότητα, που επιθυμεί για τον ίδιο και την οικογένειά του ενώ παράλληλα διευκολύνεται στο να στηρίζει ενσυνείδητα την εθνική παραγωγή και κατά συνέπεια την εθνική οικονομία. Είμαστε βέβαιοι ότι παράλληλα με ορισμένα μέτρα σωστού ελέγχου (σύνδεση του συστήματος «Άρτεμις» με τα τελωνεία, ενεργοποίηση περαιτέρω του ΕΦΕΤ κ.ά.),  που πιστεύουμε ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση, θα επέλθει εξυγίανση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ παράλληλα θα προστατευθεί ο καταναλωτής από το να πέφτει θύμα καταναλωτικής εξαπάτησης.

Το μέτρο δεν προστατεύει μόνο τους καταναλωτές και τους παραγωγούς αλλά πιστεύουμε ότι προστατεύει και τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, διότι  με το να δουλεύουν με εισαγόμενο γάλα στο τέλος θα οδηγούσε και τις ίδιες σε κατάρρευση από τα εισαγόμενα έτοιμα προϊόντα. 

Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι αυτή η υπουργική απόφαση είναι πάγιο αίτημα της ΕΦΧΕ. Είχε νομοθετήσει κάτι αντίστοιχο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος τον Ιούνιο του 2009 και το είχε εφαρμόσει η κ. Λούκα Κατσέλη, για να το καταργήσει τελικά ο κ. Κωστής Χατζηδάκης το 2013 επικαλούμενος την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, παρά τη διαφωνία του τότε αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, η οποία οδήγησε και στην παραίτησή του.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των παραγωγικών τάξεων  και των αρμόδιων υπουργείων κι αυτή εξασφαλίζεται, όταν οι κυβερνώντες εφαρμόζουν αυτά που υπόσχονται, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 
Η ΕΦΧΕ, η οποία τεκμηριωμένα και πιστεύουμε με σωστό τρόπο καταγγέλλει τις λανθασμένες, κατά τη γνώμη μας, αποφάσεις για τον κλάδο, δεν έχει κανένα πρόβλημα να χαιρετίσει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα πολύ θετικά βήματα, όπως το συγκεκριμένο. Διότι , εμείς δεν ασκούμε πολιτική, αλλά από καθαρά τεχνοκρατική άποψη, προσπαθούμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα του κλάδου. Και αυτή η υπουργική απόφαση είναι σαφώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι από κοινού όλοι, θα βρούμε και το δρόμο για την ανάπτυξη του γενετικού υλικού στη χώρα μας, ούτως ώστε να βαδίσουμε προς την επάρκεια γαλακτοκομικών προϊόντων, κάτι άλλωστε που έχει τεράστια ανάγκη η οικονομία της χώρας μας.

Σημειώνεται, ότι η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας εκπροσωπεί τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, που παράγουν γάλα από τη συγκεκριμένη γαλακτοπαραγωγική φυλή, έχουν τα απαραίτητα γενεαλογικά πιστοποιητικά και κάνουν έλεγχο των αποδόσεων.