εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Προάσπιση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων

0 comments

 

 

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), στο σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς υπάρχει διάταξη με την οποία οι κτηνιατρικές πράξεις μπορούν να μην γίνονται από τα κτηνιατρεία, αλλά από οποιονδήποτε και να μην ελέγχεται. 

 

 

Δημοσιεύουμε ο Δελτίο Τύπου του ΠΚΣ: 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Όταν η παράβαση καθήκοντος προσπαθεί να γίνει επαγγελματικό δικαίωμα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πιέσεις ασκούνται από συγκεκριμένους κύκλους υπαλλήλων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πιο συγκεκριμένα από κτηνιάτρους του δημόσιου τομέα για διάταξη που θα τους επιτρέπει την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, τους εμβολιασμούς και την έκδοση διαβατηρίων (σχέδιο νόμου για αγροτικούς συνεταιρισμούς, παρ.6β του άρθρου 24α για την τροποποίηση του άρθρου 4, παρ.5 του ν. 4039/2012). Είναι προφανώς οι ίδιο άνθρωποι που μεθόδευσαν την απομάκρυνση της βάσης δεδομένων από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και είναι υπεύθυνοι για το χάος που έχει δημιουργεί με τις καταχωρήσεις εδώ και περίπου 5 μήνες, για τις ανεξέλεγκτες εξαγωγές αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό κ.ο.κ. 

Μια τέτοια πράξη αποτελεί ωμή παρέμβαση και καταστρατήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κτηνιάτρων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί σε κτηνιατρεία και κλινικές. Ταυτόχρονα, πρόκειται για μια προσπάθεια νομιμοποίησης της παρανομίας, αφού κυρίαρχος ρόλος του δημόσιου κτηνιάτρου είναι ο έλεγχος της κτηνοτροφικής παραγωγής, ακόμα και ο έλεγχος των κτηνιατρικών πράξεων των ιδιωτών κτηνιάτρων. Μόνο ως αντιδεοντολογική και αθέμιτη μπορεί να χαρακτηριστεί η ταύτιση ρόλων ελεγκτή και ελεγχόμενου στο ίδιο πρόσωπο, η οποία και αντιβαίνει τον υπαλληλικό κώδικα και τον νόμο 3852/2010. Οι εφοριακοί δεν δύνανται να ανοίξουν λογιστικά γραφεία, οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί να εργαστούν σε φροντιστήρια, οι νοσοκομειακοί γιατροί να έχουν ιδιωτικά ιατρεία για έναν βασικό λόγο. Γιατί αν συνέβαινε το αντίθετο, η διαφθορά και η λειτουργία «παρακράτους» στις υπηρεσίες αυτές θα ήταν πραγματικότητα, φυσικά σε βάρος του πολίτη και του κράτους.

Δεν μπορούμε πραγματικά να κατανοήσουμε τέτοιου είδους ενέργειες που ανοίγουν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του κλάδου και λειτουργούν επιθετικά προς τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ο οποίος όχι μόνο δεν διαχωρίζει τους συναδέλφους, αλλά πάντα υπερασπίζεται με το ίδιο σθένος κτηνιάτρους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυτό είναι εμφανές ακόμα και στα τελευταία δελτία τύπου. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωπου που ορθώς καταγγέλλουν την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών και την αδυναμία τους να κάνουν ορθά την δουλειά τους εξαιτίας αυτών, να ζητούν να αναλάβουν και νέα καθήκοντα και μάλιστα σε βάρος συναδέλφων τους.
 
Προφανώς και κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από μια τέτοια ενέργεια. Σκοπιμότητες σχετικές με παράνομο πλουτισμό τους, με εκμετάλλευση των ιδιοκτητών ζώων, με φοροδιαφυγή μιας και θα τελούν πράξεις που πλέον δε θα εμπίπτουν στην φορολογία που οριζόταν μέχρι τώρα. Στην πραγματικότητα οι υποδομές που το σύνολο των φορολογούμενων πολιτών πληρώνουν για την δυνατότητα άσκησης ελέγχου στην ζωική παραγωγή θα χρησιμοποιούνται προς ίδιον όφελος κάποιων κτηνιάτρων, δημοσίων υπαλλήλων. 

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεκάδες καταγγελίες έχουν σταλεί στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της χώρας αναφορικά με περιστατικά αντιποίησης του κτηνιατρικού επαγγέλματος. Ουδέποτε οι «συνάδελφοι» δημόσιοι κτηνίατροι δεν μπήκαν στον κόπου να διεξάγουν τους αντίστοιχους ελέγχους και να φροντίσουν για την τήρηση της νομοθεσίας. Κι αν μέχρι τώρα κάποιοι πιστεύαμε ότι απλώς δεν προλάβαιναν, γίνεται πλήρως κατανοητό πλέον ότι ήταν σκόπιμη και επικίνδυνη η στάση τους. Αλληλοκαλύψεις, άρα και κοινές ευθύνες.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ως το συλλογικό όργανο των κτηνιάτρων οφείλει να προστατέψει τα δικαιώματα του κλάδου που ασκεί την κτηνιατρική ως λειτούργημα με το βλέμμα στραμμένο στην υγεία των ζώων, αλλά και στην Δημόσια Υγεία. Καιροσκοπισμοί και παρανομίες δεν θα επιτραπούν. Θα μας βρουν μπροστά τους όσοι προσβάλλουν το λειτούργημά μας και την επιστήμη μας. Με κάθε τρόπο, με ένδικα μέσα θα προστατέψουμε όλους εκείνους τους ευσυνείδητους επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες ζώων, τους καταναλωτές.