εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές των Αγροτικών Προϊόντων

0 comments

 

Μειωμένες τιμές προβλέπει η Commission  σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως τα δημητριακά και το αγελαδινό γάλα.
 
 
 
Η αυξημένη παραγωγή δημητριακών αναμένεται να πιέσει χαμηλότερα τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά, παρά την στήριξη που παρέχει η αποδυνάμωση του ευρώ σε σύγκριση με το δολάριο. Όσον αφορά στο αγελαδινό γάλα, οι παραδόσεις προϊόντος από τους κτηνοτρόφους της Ευρώπης και των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, διατηρώντας τις τιμές υπό πίεση. Εξαίρεση αποτελεί η τιμή της ζάχαρης, η οποία αναμένεται να ανακάμψει, εξαιτίας του ελλείμματος που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων επηρεάζονται αρνητικά από το γενικότερο κλίμα της παγκόσμιας οικονομίας.  Ωστόσο η μείωση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να έχει θετική επίδραση γενικότερα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.


Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών την καλλιεργητική περίοδο 2015/16 αναμένεται να διαμορφωθεί στους 731-735 εκατ. τόνους. Παρά την μικρή αύξηση που εκτιμάται πως θα καταγραφεί στη ζήτηση για ζωοτροφές, τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, με την αναλογία αποθεμάτων προς τη χρήση να φτάνει το 32%. Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται να διατηρηθεί αμετάβλητη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, παρά τις αυξομειώσεις που καταγράφηκαν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις των επί μέρους καλλιεργειών.
 
Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες και τάσεις, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό οι τιμές να υποχωρήσουν εκ νέου, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες του 2016. Αυτή τη στιγμή οι τιμές του φρέσκου γάλακτος στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένουν αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με την ισοδύναμη τιμή της αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος. Οι εξαγωγές τυριού από την Ευρώπη αναμένεται συνεχίσουν να είναι αυξημένες και το 2016, αλλά δύσκολα θα φτάσουν τα επίπεδα του 2013, όταν η Ρωσία αγόραζε το 30% των ευρωπαϊκών εξαγωγών τυριού.