εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάργηση Κλωβοστοιχιών

0 comments

 Στις ΗΠΑ, η παραγωγή αυγών σε σύστημα χωρίς κλωβοστοιχίες αυξάνεται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται, ότι το ποσοστό της παραγωγής αυγών σε σύστημα χωρίς κλωβοστοιχίες βρίσκεται στο 5-6% της συνολικής αγοράς παραγωγής αυγών. Επιπλέον, η βιολογική παραγωγή αυγών γίνεται σε σύστημα χωρίς κλωβοστοιχίες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το μέγεθος των μονάδων όπου οι κότες εκτρέφονται σε σύστημα χωρίς κλωβοστοιχίες, είναι 15.000 μέχρι 40.000 κότες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις με μέγεθος μέχρι και 400.000 κότες. Η ζήτηση για αυγά που προέρχονται από κότες που εκτρέφονται σε σύστημα χωρίς κλωβοστοιχίες συνεχώς αυξάνεται, αλλά δεν συγκεντρώνεται σε μια μόνο αγορά. Για το λόγο αυτό, πολλοί πτηνοτρόφοι έχουν προσθέσει και πτέρυγα με σύστημα χωρίς κλωβοστοιχίες δίπλα στις συμβατικές εκμεταλλεύσεις τους. Έτσι, είναι πιο ευέλικτο το σύστημα και οι παραγωγοί δεν διακινδυνεύουν το εισόδημά τους.

 

Στην ΕΕ, η απαγόρευση παραγωγής αυγών σε σύστημα με κλωβοστοιχίες, η οποία θα έπρεπε να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012, δεν ισχύει. Η Γερμανία, ακολουθεί η Ολλανδία, προηγείται στην εφαρμογή της νομοθεσίας, γιατί εφάρμοσε πιο αυστηρούς κανόνες και ελέγχους. Επίσης, οι ακτιβιστικές οργανώσεις των καταναλωτών για προστασία των πτηνών, πιέζουν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν αυγά που παράγονται από κότες που εκτρέφονται σε σύστημα με κλωβοστοιχίες. Γενικά, υπάρχει διαφορά στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας μεταξύ του βορά και του νότου της ΕΕ.

 

Σε μια αναφορά της Διεθνούς Επιτροπής Αυγού εκτιμάται, ότι το 60% των ορνίθων αυγοπαραγωγής εκτρέφονται σε σύστημα με κλωβοστοιχίες στη Γαλλία, ενώ στη Μ. Βρετανία πάνω από τις μισές εκτρέφονται σε σύστημα χωρίς κλωβοστοιχίες. Στη Γερμανία και στην Ολλανδία πάνω από 70% και 60% αντίστοιχα εκτρέφονται σε σύστημα χωρίς κλωβοστοιχίες, ενώ στη Δανία πάνω από το 50% εκτρέφονται σε σύστημα με κλωβοστοιχίες, αλλά το 20% είναι βιολογικής εκτροφής, άρα χωρίς κλωβοστοιχίες.