εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές της Σόγιας και του Καλαμποκιού

0 comments

 Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας κινούνται συνεχώς ανοδικά, προκαλώνας αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 10% σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη αναφορικά με τις τιμές των τροφίμων και τη δυνατότητα των πολιτών να μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα.

Η παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά, ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στην ξηρασία και το πολύ θερμό καλοκαίρι στις ΗΠΑ. Για τις υψηλές τιμές ευθύνονται επίσης η Ρωσία και η Ινδία, οι οποίες σχεδόν διπλασίασαν τις τιμές των δημητριακών.

Η τιμή άμεσης παράδοσης της αμερικανικής σόγιας στο χρηματιστήριο των εμπορευμάτων του Σικάγο κατέρριψε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης και νέο ανοδικό ρεκόρ ξεπερνώντας τα 17,20 δολάρια το μπούσελ, ύστερα από την έντονη δίμηνη ξηρασία, που κατατρύχει τη γεωργική σε πολλές Πολιτείες. Την 23η Ιουλίου η αντίστοιχη τιμή διαμορφώθηκε στα 16,91 δολάρια το δεμάτι σόγιας. Πάντως, το κλείσιμο έγινε πιό χαμηλά, στο επίπεδο των 16,70 δολ. το μπουσελ.

Μετά το μέσον του Ιουνίου, η ξηρασία και οι ιστορικά μετά το 1895 υψηλές καθημερινές θερμοκρασίες σε μεγάλο αριθμό Πολιτειών επιδείνωσαν τις συνθήκες παραγωγής στη "Ζώνη του Καλαμποκιού" στο κέντρο των Ην. Πολιτειών, που διατηρεί τα σκήπτρα του πρώτου παραγωγού σόγιας παγκοσμίως.
 

Το μεγάλο έλλειμμα υγρασίας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθημερινά αναθεώρησε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου επί τα χείρω τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων για τη φετινή αμερικανική παραγωγή σόγιας. Η ανησυχία από αυτό το γεγονός εντάθηκε, ειδικά σήμερα, με τη δημοσιοποίηση από την εταιρεία της αγοράς σόγιας Pro Farmer πολλών στοιχείων, που όμως όλα επιβεβαιώνουν την ανωτέρω τάση, ιδίως στις πολιτείες Νότια Ντακότα και Οχάιο.