εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπορικές Συμφωνίες ΕΕ με Καναδά, Ιαπωνία

0 comments

 

Οι διμερείς διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Καναδά και την Ιαπωνία για σύναψη συμφωνιών φιλελευθεροποίησης του εμπορίου ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
 
 
 
Επίσης, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Υπουργών Εμπορίου, συζητήθηκαν και οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου,. 

Οι Υπουργοί Εμπορίου υιοθέτησαν συμπεράσματα και διαπραγματευτικές εντολές, βάσει των οποίων εξουσιοδοτείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με αριθμό άλλων χωρών για φιλελευθεροποίηση του εμπορίου των "πράσινων" προϊόντων και υπηρεσιών. Ενδεχόμενη συμφωνία αναμένεται να επιφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αποτελώντας πυλώνα αναθέρμανσης της οικονομίας και δημιουργίας καλύτερων συνθηκών εμπορίου, επένδυσης και καινοτομίας. 

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, με στόχο τη σύναψη περιεκτικής εμπορικής συμφωνίας (επονομαζόμενη «TTIP»). Οι διαπραγματεύσεις έχουν ιδιαίτερη εμπορική σημασία, καθώς οι οικονομίες των δυο μερών αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 1/2 του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ και το 1/3 του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου, ενώ, σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 120 δισ. ευρώ.