εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διατροφή Χοιρομητέρων και Νεογέννητα Χοιρίδια

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή των χοιρομητέρων στην τελευταία περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζει θετικά την επιβίωση των νεογέννητων χοιριδίων.
 
 
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας και το ερευνητικό ινστιτούτο INRA της Γαλλίας. Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν τίτλο: Επιβίωση των νεογέννητων χοιριδίων: επιπτώσεις της διατροφής των χοιρομητέρων  την περίοδο πρίν τον τοκετό, ως προς τα αποθέματα γλυκογόνου στο έμβρυο και  την παραγωγή και σύνθεση του πρωτογάλακτος.
 
Η θετική επίδραση της ισορροπημένης διατροφής της χοιρομητέρας πιθανόν έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στα νεογέννητα χοιρίδια, λόγω του ότι αυξάνει τα αποθέματα του γλυκογόνου, βελτιώνει τη σύνθεση του πρωτογάλακτος, ενώ μπορεί και να αυξήσει την παραγωγή του γάλακτος αμέσως μετά το πρωτόγαλα.
 
Οι ερευνητές ξεκίνησαν να μελετούν το πρόβλημα της επιβίωσης των νεογέννητων χοιριδίων – το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα – ιδιαίτερα τις τρεις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή τους. Για να επιβιώσουν τα χοιρίδια έχουν ανάγκη από τρεις διαφορετικές πηγές ενέργειας: γλυκογόνο, πρωτόγαλα και γάλα μετά το πρωτόγαλα. 
 
Η επιλογή για μεγάλες τοκετοομάδες στις τελευταίες δύο δεκαετίες αποτέλεσε πρόκληση ως προς την επιβίωση των νεογέννητων χοιριδίων, λόγω του μειωμένου βάρους τους κατά τη γέννηση και γιατί αυξήθηκε ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για την πρόσληψη του γάλακτος από τους μαστούς της χοιρομητέρας.
 
Διάφοροι τρόποι έχουν δοκιμαστεί για να επιτευχθεί η αύξηση του αριθμού των νεογέννητων χοιριδίων που θα επιβιώσουν τελικά, μεταξύ των οποίων η βελτίωση της μεταβίβασης της ζωντανής μητρικής ενέργειας στα χοιρίδια είτε στην ίδια τη μήτρα, είτε στους μαστούς. Μετά από τις έρευνες, θεωρείται ότι η κατάλληλη και ισορροπημένη διατροφή της χοιρομητέρας σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο τελευταίο στάδιο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο.
 
Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση “Animal” τον Απρίλιο 2014.