εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ουκρανική Κρίση και Τιμές Τροφίμων

0 comments

 

 
Αύξηση 2,3% του δείκτη τιμών των τροφίμων καταγράφηκε το Μάρτιο του 2014, ο οποίος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον  FAO.
 
 
 
Ο δείκτης τιμών προσέγγισε το υψηλό 10 μηνών και έχει επηρεαστεί όπως αναμενόταν από τις κακές καιρικές συνθήκες σε ΗΠΑ και Βραζιλία και από τη γεωπολιτική κρίση στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών σύμφωνα με την ανακοίνωση  αυξήθηκε κατά 10 μονάδες συγκριτικά με τις τιμές του Φεβρουαρίου πιάνοντας την υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο 2013. Ιδιαίτερη αύξηση παρουσίασαν το σιτάρι και το καλαμπόκι, επηρεαζόμενα από την ουκρανική κρίση. Ο δείκτης τιμών του ρυζιού αντίθετα παρέμεινε σταθερός. 

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών έπεσε κατά 6,9% συγκριτικά με τις τιμές του Φεβρουαρίου επηρεαζόμενος από την πτώση των κινέζικων εισαγωγών αλλά και από την αβεβαιότητα με το εμπόριο με τη Ρωσία.

Ο δείκτης ελαιούχων σπόρων έπιασε το υψηλό των τελευταίων 18 μηνών, παρουσιάζοντας αύξηση 7 μονάδων σε σχέση με τις τιμές του Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης παρουσίασε αύξηση 18,5 μονάδων συγκριτικά με το προηγούμενο μήνο επηρεάζομενος από την πτωτική παραγωγή λόγω ξηρασίας σε Ταιλάνδη και λόγω της αναμονής των συνεπειών του Ελ Νίνιο στην αμερικάνικη ήπειρο.

Ο δείκτης τιμών κρέατος παρουσίασε αύξηση 3 μονάδων σε σχέση με τις τιμές Φεβρουαρίου, επηρεαζόμενος από τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών στην παραγωγή ΗΠΑ και Αυστραλίας. 

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2014, υπολογίζεται να προσεγγίσει τους 702 εκατομμύρια τόνους, 2 εκατομμύρια τόνους λιγότερους από το 2013. 

Αναφορικά με το ρύζι, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να φθάσει τους 501 εκατομμύρια τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση 1% συγκριτικά με πέρυσι.