εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δράσεις Στήριξης των ψυχανθών

0 comments

 

 
Η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Τ.Ε.Π.Υ.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε το Σχέδιο Τεχνικού Κανονισμού ελέγχου και πιστοποίησης σπόρων προς σπορά οσπρίων και ορισμένων ψυχανθών. 
 
 
 
Το Σχέδιο του Τεχνικού Κανονισμού αφορά στα είδη Φακή, Ρεβίθι, βρώσιμο Κουκί, δύο είδη Λαθουριού (Lathyrus sativus και Lathyrus occhru), Λαθούρι – Φάβα Σαντορίνης, Φασόλια κοινά, Φασόλια γίγαντες και Φασόλια Μαυρομάτικα που συγκαταλέγονται στα Όσπρια, καθώς και άλλα είδη της οικογένειας των ψυχανθών όπως: κτηνοτροφικό Λαθούρι, κτηνοτροφικό Ρεβίθι, Ρόβη, Τριφύλλι υπόγειο, Αγριοτρίφυλλο, δενδρώδης Μηδική και Μελίλωτος.
 
Το Σχέδιο του Κανονισμού εισάγει διατάξεις για τις προδιαγραφές του υλικού, τη σποροπαραγωγή και τους καλλιεργητικούς ελέγχους, τη σήμανση, τους προβλεπόμενους ελέγχους, τους προμηθευτές και τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ειδικός τεχνικός κανονισμός ελέγχου και πιστοποίησης σπόρων σποράς για τα εν λόγω είδη. Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, τα όσπρια περιλαμβάνονται στα προωθούμενα είδη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.