εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

0 comments

 

 
Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 4 έως τις 6 Μαΐου με θέμα την ποικιλομορφία της γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ε.Ε. 
 
 
 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης θα υποδεχτεί τους ομολόγους του Υπουργούς των κρατών μελών, για τη Συνεδρίαση. Στη Συνάντηση θα μετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γραμματείας του Συμβουλίου.

Η Ελληνική Προεδρία επέλεξε ως θέμα της συνάντησης αυτής την πρωτοβουλία της με τίτλο «aGRidiversity» ή «πως θα μετατραπεί η ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής γεωργίας σε δύναμη». Η ποικιλομορφία αυτή επεκτείνεται από το δυναμικό παραγωγής, μέχρι τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών της Ε.Ε., ενώ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), για την περίοδο 2014-2020, αναγνωρίζει και βασίζει την εφαρμογή της στην εκτεταμένη διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής γεωργίας κατά μήκος της Ε.Ε.
 
Η επιλογή του θέματος σηματοδοτεί την πεποίθηση της Ελληνικής Προεδρίας ότι η ποικιλομορφία αποτελεί συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ε.Ε. έναντι των εμπορικών της εταίρων, στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον και κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Οδηγεί σε τεράστια διαφοροποίηση των παραγόμενων προϊόντων, των δομών και των μεθόδων παραγωγής, που απαντά αποτελεσματικά στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για δημόσια αγαθά και αποτελεί παράγοντα για την ενίσχυση της αειφορίας και της τοπικής ανάπτυξης με πυλώνα τον αγροτικό τομέα.

Στόχος της Προεδρίας είναι, από τη συζήτηση των Υπουργών της Ε.Ε., να προκύψουν σαφείς προσανατολισμοί για την κινητοποίηση πολιτικών και μέσων, που μέσα από τη διαφύλαξη και την προώθηση της γεωργικής ποικιλομορφίας, θα καταδείξουν τη συμβολή της γεωργίας στην μακροπρόθεσμη εξέλιξη της οικονομίας, της κοινωνίας, της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και της προσέλκυσης νέων στον τομέα αυτό, που διαθέτει εκτεταμένη δυναμική για δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας, της οικογενειακής γεωργίας, της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές κ.ά. 

Για το σκοπό αυτό, η συζήτηση θα βασισθεί σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που περιλαμβάνονται σε έγγραφο της Ελληνικής Προεδρίας. Οι Υπουργοί, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούνται να τοποθετηθούν για τους τρόπους, με τους οποίους η γεωργική ποικιλομορφία της Ε.Ε θα αποτελέσει «κεφάλαιο» για τους Ευρωπαίους γεωργούς και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο. Καλούνται επίσης να προτείνουν τα μέτρα πολιτικής της νέας ΚΑΠ, που μπορούν να κινητοποιηθούν για να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί η ποικιλομορφία, καθώς και τους τρόπους, με τους οποίους τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν την ευελιξία που παρέχει η νέα ΚΑΠ για να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.
 
Εν όψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, καθώς και των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ενώσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα καλούν τα τρία θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να συνεργαστούν με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα του γεωργικού επισιτιστικού τομέα.
 
Στόχος είναι, μέσω καλύτερης και εξυπνότερης χάραξης πολιτικής σε μια ενισχυμένη κοινή αγορά, να συμβάλλουν στην βιωσιμότητα του τομέα, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των πόρων.
 
Στα πλαίσια της έκκλησης και πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών, στις 5 Μαΐου στο ξενοδοχείο Divani Caravel από τις 16:00 έως τις 17:00, μια ομάδα από 11 ενώσεις που εκπροσωπούν την ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα αγροδιατροφικών προϊόντων θα παρουσιάσει αυτό το κοινό όραμα. 

Οι γεωργοί της ΕΕ, εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού τομέα τροφίμων και ποτών, καθώς και των γεωργικών βιομηχανιών και του εμπορίου γεωργικών προϊόντων, θα βρεθούν ενωμένοι σε μια πρόσκληση για μια πιο σύγχρονη ατζέντα της πολιτικής της ΕΕ, που τοποθετεί την προώθηση της καινοτομίας στον πυρήνα της, προκειμένου να διατηρήσει μια ασφαλή, υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή παραγωγή τροφίμων και τις συνακόλουθες επιλογές για τους καταναλωτές.